Börskollaps efter besked om Brexit

1:01 min

Börserna i USA föll i den inledande handeln på fredagseftermiddagen. Dow Jones industriindex låg på minus 2,8 procent och Nasdaqs kompositindex hade backat drygt 3 procent.

På midsommaraftons eftermiddag hade Londonbörsen fallit med drygt fyra procent. Särskilt hårt slog oron efter Brexit-beskedet mot storbankerna, som alla hade rasat med omkring 20 procent, och flygbolagen.

På de övriga ledande Europabörserna var raset ännu större. Frankfurtbörsen låg på minus sju procent och Parisbörsen hade tappat nästan nio procent.

Stockholmsbörsen är stängd på grund av midsommarfirandet.

Nedgångarna i Europa följer på kraftiga börsras i Asien. Tokyobörsen hade vid stängningen rasat med närmare åtta procent.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker inte att det är konstigt med de starka marknadsreaktionerna, men det återstår att se hur långvariga de blir. Hon framhåller att den svenska ekonomin är väl rustad med starka offentliga finanser, välkapitaliserade banker och myndigheter som står redo att agera.

– Vad som händer på längre sikt beror helt på vilket handelsavtal det kommer att bli mellan Storbritannien och EU, säger Andersson.

Lämna-sidans vinst fick även det brittiska pundet att rasa med nio procent till knappt 1:35 dollar, den lägsta nivån sedan 1985, innan en återhämtning skedde.

Även den svenska kronan har tagit en hel del stryk i turbulensen. En dollar kostade vid lunchtid 8:50 kronor och en euro kostade 9:45 kronor.

Även övriga finansiella marknader skakas om kraftigt av brexit-beskedet. Världsmarknadspriserna på olja har sjunkit med omkring fem procent. Men priset på guld, traditionellt betraktat som en säker placering, har stigit kraftigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista