Löfven: Vi respekterar beslutet

11 min

Statsminister Stefan Löfven beklagar sig över resultatet från folkomröstningen i Storbritannien.

– Vi respekterar beslutet men både britterna och EU hade vunnit mycket på att Storbritannien stannat kvar” sa Stefan Löfven vid en extrainkallad pressträff på förmiddagen.

Stefan Löfven sa att han hoppas att de brittiska folket kommer att kunna enas snart och blicka framåt.

– Kampanjen lockade fram stark polarisering och en illavarslande nationalism.

Sverige förlorar en viktig samarbetspartner i EU-sammanhang. Storbritannien är Sveriges näst största handelspartner i EU. Det finns ungefär 1000 svenska dotterbolag och där bor nära 100.000 svenskar.

– Till dem kan jag säga att vi kommer att hitta nya samarbetsformer mellan Sverige och Storbritannien.

Statsministern upprepade hans tidigare budskap om hur viktigt ett stark och enat EU är för Europa och Sverige.

– Att britterna lämnar får konsekvenser men det påverkar inte vår övertygelse om hur viktigt det europeiska samarbetet är. Vårt behov av ett fungerande europeiskt samarbete har aldrig varit större.

Enligt Löfven är det inte aktuellt för Sverige att ha en folkomröstning om EU.

– Nej, vad vi behöver inom Sverige och EU nu är stabilitet och långsiktighet och det får man inte genom en massa folkomröstningar, säger han till Ekot.

Löfven påpekade ändå att resultatet av folkomröstningen visar att EU-samarbetet behöver förändras och återfå folkets starka förtroende:

– Vi behöver ett tydligare Europa för medborgarna. Det är för dem som EU finns, säger Löfven.

När det gäller den starka ekonomiska oron på internationella marknaden så var den väntad säger statsministern och ser framför sig att läger kommer att stabiliseras.

– Sverige står starkt och har haft beredskap för detta. Den stora svenska marknaden går inom resten av EU. Vi kommer kunna hantera den här situationen också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista