SD och V kräver omförhandlat EU-medlemskap

2:37 min

Efter beskedet att Storbritannien har röstat för att lämna EU kräver nu både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet att regeringen ska försöka omförhandla det svenska EU-medlemskapet.


– EU fungerar ju inte. EU har misslyckats med euron, EU har misslyckats med flyktingpolitiken, EU har för mycket makt, EU är för byråkratiskt och det här är ju en stor väckarklocka, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet vill bland annat ha ett socialt protokoll i EU-fördraget - för att skydda löntagare från att utnyttjas – och att Sverige ska betala en lägre medlemsavgift.

Jonas Sjöstedt poängterar också att EU måste ha ett bra samarbete med Storbritannien även i fortsättningen.

– Frihandel, studentutbyte, fri arbetsmarknad, till exempel via ett omförhandlat EES-avtal. Det måste regeringen ta tag i nu. Det är bråttom.

Även Sverigedemokraterna anser att regeringen nu ska ta initiativ till att omförhandla villkoren för det svenska EU-medlemskapet. Och därefter vill partiet att det ska hållas en ny folkomröstning i Sverige.

Det är ett krav som Sverigedemokraterna har drivit länge – och partiledaren Jimmie Åkesson tror att stödet för det ökar efter valresultatet i Storbritannien.

– Jag har sett undersökningar som visar att svenska folket, om nu Storbritannien skulle välja att rösta på det här sättet, också i högre grad vill se en folkomröstning i Sverige, säger han.

Jimmie Åkesson är glad över britternas nej till EU.

– Det här är ju precis det som behövs för att det europeiska samarbetet långsiktigt ska kunna utvecklas i en annan riktning, bort från den här monsterstaten som håller på att utvecklas av den här lilla eliten i Bryssel.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra beskriver resultatet i folkomröstningen som väldigt tråkigt.

- Det kommer att ta tid att överblicka exakt vad det här innebär.

Enligt Anna Kinberg Batra är det inte aktuellt att omförhandla det svenska medlemskapet, som Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill.

– Det går ju inte att bara önska sig att EU skulle vara lite som var och en vill, utan det här är ett samarbete mellan, nu blir det 27, tyvärr, demokratiska länder som har bestämt sig för att lösa gemensamma uppgifter ihop Och då finns det en ordning för hur vi gör det, och den kan vi använda till vår fördel.

För Centerpartiets partiledare Annie Lööf är det en sorgens dag.

- EU kommer ju att bli svagare, Storbritannien blir svagare och Sverige förlorar nu en viktig allierad i EU i frågor kring handel, i frågor kring hur vi bygger Sverige och Europa starkare vad gäller ekonomi och jobb, säger hon.

Storbritanniens utträde kommer att ställa stora krav på de kvarvarande medlemsländerna, enligt Annie Lööf.

- Skapa ett underifrånperspektiv, och ett demokratiserat EU. Annars riskerar ju EU att förfalla i nationalism och splittring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista