Trump välkomnar britternas besked

1:42 min

Börserna föll i USA dagen efter britternas beslut att lämna EU, president Barack Obama och andra ledande politiker försökte lugna reaktionerna och republikanernas presidentkandidat Donald Trump välkomnade utträdet.

Börserna föll i USA som svar på det brittiska beskedet och dollarn stärktes mot pundet.

Den ekonomiska turbulensen och osäkerheten slår igenom även i USA och alla bedömare räknar med att centralbanken FED kommer att avvakta än mer med att höja räntan här och att en starkare dollarkurs är negativ för exporten.

President Barack Obama, som är i Kalifornien, har kommenterat skriftligt och säger att den speciella relationen mellan USA och Storbritannien består.

Obama var själv i London i våras och pläderade för att britterna skulle stanna kvar i EU och sa halvt hotfullt att Storbritannien annars skulle hamna sist i kön i förhandlingar om nya avtal med USA.

I dag poängterar Obama den nära relationen och skriver att Storbritanniens medlemskap i NATO forsätter att vara en hörnsten i USAs utrikes-, säkerhets och ekonomiska politik.

Republikanernas blivande presidentkandidat Donald Trump välkomnade beskedet.

– De tar tillbaka sitt land och kan släppa in vem de vill, sa Trump som är på resa i Skottland för att inviga en golfbana.

Britternas beslut väntas påverka presidentvaldebatten här och möjligen gynna Trump som har samma budskap som Brexitsidan med kritik mot invandring, mot etablissemangseliten och för minskad frihandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista