Stort börsfall i USA efter Brexit

1:50 min

Storbritanniens beslut att lämna EU fick världens börser att falla.
Vid stängning igår i USA hade den teknik-tunga Nasdaq sjunkit med fyra procent och Standard & Poor´s bredare index hade tappat 3,6 procent.

USA tappade inte lika mycket som de europeiska börserna efter Brexit-beskedet, men oron och osäkerheten om vad som ska hända nu präglar alla kommentarer.

Den förre centralbankchefen Alan Greenspan talade redan tidigt på dagen om
den värsta period han varit med om i sitt 90-åriga liv, om utträdesbeslutet som toppen av ett isberg och att det kommer att få nedbrytande effekter på längre sikt.

Den förre finansministern Lawrence Summers fällde en hård dom över det brittiska folkets beslut.

– Det här är förmodligen den värsta skada ett land har orsakat sig själv sedan andra världskriget, sade Summers till National Public Radio.

Internationella valutafonden IMFs chef Christine Lagarde bedömde effekterna av utträdet som rätt dåliga till mycket, mycket dåliga.

IMF har tidigare sagt att beslutet kan leda till recession i Storbritannien. I går sade Lagarde att IMF står bakom Bank of Englands och den Europeiska centralbanken ECB:s löften om stöd för att begränsa oro på finansmarknaderna.

Den mäktiga amerikanska centralbanken FED höjde inte räntan vid sitt senaste möte nyligen. Styrelsen hade vägt in folkomröstningen, sade chefen Janet Yellen då.

Med ny osäkerhet och starkare dollar tror ingen här längre att USA-räntan kommer att höjas i år. Centralbankerna har inte mycket utrymme kvar att stimulera ekonomin när räntorna redan ligger så lågt.

Laurence Summers, den förre finansministern, anser att det kommer bli nödvändigt för britterna, för övriga europeiska länder och så småningom också för USA att öka utgifter för att stimulera ekonomin.

– Det här är ingen tid som passar för åtstramning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista