Skottland vill se ny omröstning om självständighet

2:33 min

Skottland har bjudit in ledare från andra EU-länder till samtal för att skydda Skottlands roll i EU - efter att Storbritannien har röstat för att lämna unionen.

Efter ett extrainkallat möte i den skotska regeringen i dag sa Skottlands försteminister och regeringschef Nicola Sturgeon återigen att "En folkomröstning om självständighet ligger på bordet".

”Regeringen är överens om att arbeta med att undersöka hur man ska få till stånd en ny folkomröstning för självständighet om det krävs” sa Nicola Sturgeon vid en presskonferens utanför sin bostad Bute House i Edinburgh. Huvudbudskapet efter det extrainkallade regeringsmötet var att bjuda in EU-ledare till samtal de närmsta veckorna för att diskutera hur Skottlands roll i EU ska skyddas.

Reaktionerna efter att valet i går stod klart lät inte vänta på sig. 62 procent av de som röstade i Skottland ville stanna kvar i EU, här i Edinburgh var det ännu högre; 74 procent. Både i sociala medier och på gatorna uttrycks en frustration och redan i går kväll hölls protester mot resultatet i både Glasgow och Edinburgh, både riktade mot valresultatet men också mot den ton som debatten har haft inför folkomröstningen.

En av de som är frustrerade är studenten Rebecca Clow, som senast i måndags fick veta att hon antagits till ett masterprogram i EU-rätt, och vaknade i fredags chockad över att Storbritannien valt att lämna.

Rebecca Clow berättar att hon och hennes vänner känner sig svikna av att England röstade för att lämna EU. Nu när det på nytt väckts krav om en folkomröstning för självständighet för Skottland hoppas Rebbeca Clow att så blir fallet.

Sist, 2014, röstade hon för att vara kvar som en del av Storbritannien, delvis för att just vara kvar i EU - men nu skulle hon rösta ja till självständighet. Jag känner mig knappt brittisk längre, säger hon. Jag värderar mitt EU-medlemskap mer.

– Det är fler än jag som skulle rösta annorlunda om vi hade en ny självständighetsomröstning, säger Rebbeca Clow. Hon är övertygad om att resultatet i sådana fall skulle bli ett ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista