En lärare skriver svenska ord på en vit tavla.
Intresset är stort för att delta i "Svenska från dag ett", enligt Studieförbunden. Foto: Pontus Lundahl/TT

Studieförbund vill ha mer pengar till svenskundervisning

"Vi skulle behöva 500 miljoner mer"
2:39 min

En av tre asylsökande har hittills i år nåtts av regeringens satsning "Svenska från dag ett", som ska göra så att nyanlända lär sig språket redan under asylprocessen. Det handlar om 58 000 personer, men ännu fler hade kunnat nås om regeringen hade delat ut mer pengar, anser Studieförbunden, som driver projektet.

Muhammed har varit i Sverige i ett år och har fortfarande inte fått börja läsa svenska.

– Jag vill kunna bygga ett nytt liv här, säger Muhammed.

Han anmälde sig för att få läsa svenska från dag ett för fem månader sedan, men kommer att kunna börja först till hösten.

Det är för lång tid, tycker David Samuelsson, generalsekreterare för branschorganisationen Studieförbunden, vars medlemmar genomför regeringens satsning på folkbildning med asylsökande, "Svenska från dag ett".

– För att kunna lära sig ett nytt språk behövs en väldigt hög intensitet, man ska helst läsa varje dag och det är det vi säger – låt oss ge ett par timmar i veckan åtminstone under hela asyltiden till alla de asylsökande, säger David Samuelsson.

Svenska från dag ett handlar om att studieförbund erbjuder frivillig språkundervisning redan under asylprocessen, genom studiecirklar. Projektet har dock fått en del kritik, både för att undervisningen kan se väldigt olika ut – förutom lektioner i svenska kan det kan handla om saker som gemensam matlagning och utflykter i skog och mark.

Men också för att lärarna inte behöver vara behöriga.

Mellan januari och juni i år nåddes en tredjedel av alla asylsökande av svenska från dag ett-satsningen. Med de resurser som finns räknar Studieförbunden med att varje person kan få 24 timmars undervisning, vilket utslaget på ett år blir två timmar i månaden.

Hittills har regeringen lagt 155 miljoner på "Svenska från dag ett" och utöver det 72 miljoner på vardagssvenska som är en mer avancerad variant av Svenska från dag ett, men enligt Studieförbunden är det inte tillräckligt.

David Samuelsson säger att intresset för asylsökande att läsa svenska eller delta i andra studiecirklar är väldigt stort, men att det i dag inte är möjligt att ge alla asylsökande möjlighet att ta del av satsningen.

– För att det skulle vara möjligt skulle vi behöva ännu mer pengar.

Hur mycket mer pengar då?

– Vi säger att vi skulle behöva 500 miljoner mer.

Finns det något sätt som ni på studieförbunden skulle kunna använda de här medlem mer effektivt?

– Vi driver en extremt billig verksamhet, att driva SFI kostar kanske 30 gånger mer än verksamheten vi driver. Och vi har en mycket omfattande verksamhet, vi har också många frivilliga personer och ideella ledare som vill vara med, men det går inte att bedriva en för stor verksamhet i förhållande till de resurser som vi har tillgängliga, då riskerar vi att urholka kvalitén. Så därför kan vi inte bygga ut den ännu mer som det ser ut just nu, säger David Samuelsson.

Aida Hadzialic svarade i P1-morgon på kritiken. 
– Regeringen byggde upp detta programmet från att ingenting liknande har funnits sedan innan. Många har deltagit och studieförbunden har gjort en stor insats. Men samtidigt ska vi komma ihåg att många människor har kommit och det är därför kapaciteten brister, trots att vi i flera omgångar har byggt ut programmet. Vår ambition är att fortsatt bygga ut satsningen. 

Det låter som att det blir mer pengar till denna satsning i höstbudgeten?

– Det har kommit mer pengar i flera omgångar, min ambition är att vi ska fortsätta med det. Men jag vågar inte lova någonting. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".