En lastbil passerar en välkomstskylt till Skottland nära gränsen vid Berwick-upon-Tweed.
En lastbil passerar en välkomstskylt till Skottland nära gränsen vid Berwick-upon-Tweed. Foto: AFP

Kan Skottland blockera Brexit?

2:14 min

I Skottland där en majoritet röstade för att stanna i EU pågår diskussionerna om en eventuell ny folkomröstning för självständighet, samtidigt som frågan också väckts om det skotska parlamentet skulle kunna blockera resultatet i torsdagens folkomröstning. Men kan de det?

Sedan utgången i folkomröstningen stod klar i fredags har det diskuterats vilka regler som egentligen gäller, och om Storbritannien faktiskt skulle behöva ett godkännande från det skotska parlamentet för att ta landet, inklusive Skottland, ut ur EU.

Skottlands försteminister och regeringschef Nicola Sturgeon gick tidigt ut med budskapet att hon kommer "överväga alla möjligheter" att skydda Skottlands roll i EU.

Det skotska parlamentet har bestämmanderätt i vissa frågor, men långt i från alla. På det hela taget trumfas det av det brittiska parlamentet som har makten när det gäller bland annat utrikesfrågor, migration och försvar. I Scotland Act från 1998 listas dessa områden i detalj, och där tas just relationen med EU upp - den har alltså det brittiska parlamentet makten att bestämma över och Skottland inget att säga till om.

Men Scotland Act säger också att EU:s lagar gäller i Skottland. Vid ett utträde ur EU skulle detta förändras, och därmed förändra den skotska lagstiftningen. Och en sådan förändring har i sin tur Skottland rätt att bestämma över.

Enligt en rapport från det brittiska överhuset, publicerad tidigare i vår, skulle det därför kunna krävas skotskt godkännande för att EU:s lagstiftning ska sluta att gälla i Skottland. När det brittiska parlamentet vill genomföra en förändring inom ett område som Skottland annars har bestämmanderätt över, så är praxis att det skotska parlamentet får godkänna detta. 

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon intervjuades i BBC under söndagen och fick frågan om hon, givet att den stundande förändringen kräver ett godkännande från det skotska parlamentet, skulle överväga att inte ge det.

– Om vi bedömer att det skulle vara dåligt för Skottland att godkänna det, så är det självklart att vi måste vi överväga att inte säga ja, sa försteminister Nicola Sturgeon.

Även hon påpekade att det brittiska parlamentet troligen kommer att ha en annan syn på om skotskt godkännande överhuvudtaget krävs i den här frågan.

Och även om Skottlands parlament inte godkänner ändringen, är det inte samma sak som att blockera den. Det brittiska parlamentet har suveränitet över det skotska och kan därmed gå vidare med de planerade förändringarna ändå. Det står också i Scotland Act - att Storbritanniens rätt att stifta lagar i Skottland inte kan inskränkas.

Huruvida Westminster skulle välja att ignorera Skottlands inställning är en annan fråga. Ett sådant agerande skulle kunna elda på kraven på en ny folkomröstning om självständighet för Skottland. Men en sådan skulle i sin tur kräva godkännande från Westminster för att resultatet ska vinna laga kraft.

Flera opinionsundersökningar som publicerats under söndagen har visat på tydlig fördel för ett ja till självständighet, men efter veckans folkomröstning väger inte opinionsmätningar tungt just nu.

Sist Skottland hade möjlighet att rösta om självständighet var 2014, då 55 procent av de som röstade sade nej till att Skottland skulle bli självständigt. Men försteminister Nicola Sturgeon sade också idag att resultatet i EU-valet ställt allt på ända.

– Det Storbritannien som vi valde att fortsätta vara en del av finns inte längre kvar, sa Nicola Sturgeon.

Även om majoriteten i Skottland, 62%, i torsdags röstade för att vara kvar i EU så finns det också de här som är nöjda med resultatet. Carol Young är en av dem, hon röstade för att lämna för att hon ville se en förändring.

– Jag tror att det är det som behövs, så att vi kan få en förändring till det bättre, säger Carol Young.

Någon ny omröstning om självständighet är Carol Young inte intresserad av. Vi har haft nog med folkomröstningar nu, tycker hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista