Stort fall på Stockholmsbörsen

1:26 min

Stockholmsbörsen föll rejält idag, med hela 7,5 procent precis innan stängning, den första handelsdagen efter att britterna röstade för att lämna EU.

Att det skulle bli en Brexit var inte vad aktörerna på Stockholmsbörsen hade räknat med när de gick på midsommarledigt i torsdags.

– Nedgången är motiverad givet att placerarna blev tagna på sängen i fredags. Det var stora nedgångar på de europeiska börserna och det ska vi naturligtvis spela ut också i Sverige eftersom vi hade stängt på fredagen, , säger Jonas Olavi, placeringsansvarig på kapitialförvaltningsbolaget Alfred Berg.

Ja, bara någon minut efter det att Stockholmsbörsen öppnat så var den ner med hela sex procent. På de börser som var öppna och tog smällen redan på midsommarafton har det varit betydligt lugnare idag - ner med ett par tre procent.

Liksom i övriga Europa så tillhör bankerna de stora förlorarna som det ofta brukar vara när det är oroligt på marknaderna. Kraftigt ner är också företag som har en stor del av sin försäljning i Storbritannien, till exempel Volvo och HM.

Det mest extrema exemplet är köksinredningsföretaget Nobia som med nästan hälften av försäljningen i Storbritannien en stor del av dan har fått se sin aktie ligga kring minus 20 procent.

Aktiestrategen Esbjörn Lundevall på banken SEB tror att marknaderna kommer att vara fortsatt skakiga ett bra tag framöver och svänga i takt med de politiska utspelen:

– Jag tror att sommaren säkert kommer att karaktäriseras av en osedvanligt politiskt styrd börs. Olika typer av ageranden från brittiska och europeiska politiker kan komma att påverka marknaden betydligt mer än vad som brukar vara fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista