Efter Brexit-omröstningen: Labourledaren förlorar förtroendeomröstning

I dag höll det brittiska Labourpartiets parlamentsledamöter en förtroendeomröstning om partiledaren Jeremy Corbyn. En omröstning han förlorade, 174 ledamöter stödde misstroendeförklaringen och 40 var emot.

Det var ett väntat resultat. Men Corbyn säger själv att han inte tänker avgå.

Tidigare i dag stod oppositionsledaren Jeremy Corbyn står utanför Westminster och höll tal till tusentals supportrar som samlats för att stötta honom.

Han hade precis blivit manglad av sina kollegor i partiet som vill ha bort honom.

Lucy Savedo som ursprungligen är från Colombia tror att Corbyn kommer att vara kvar som partiledare även efter dagens omröstning.

– Vi tänker slåss för honom för han valdes av oss, säger Lucy. Men i själva partiet bland kollegorna är han inte längre populär.

Över två tredjedelar av personerna i hans skuggregering har sagt upp sig på grund av att de inte har något förtroende för Corbyn. Ett skäl är att de tycker att Corbyn var för svag i kampanjen inför folkomröstningen om EU.

Omröstningen är bara av symbolisk betydelse och Corbyn måste inte avgå även om en klar majoritet av Labourledamöterna vill ha bort honom.

Däremot kan det leda till ännu mer kaos i partiet om han vägrar.

Även i det konservativa regeringspartiet pågår en maktstrid. Förslag på ersättare till David Cameron som premiärminister ska presenteras inom kort.

Cameron, som åker till Bryssel på toppmöte i dag, sade i ett tal i går att han inte tänker förhandla om Storbritanniens utträde ur EU. Det får i stället hans efterträdare göra framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista