Sveriges tar plats i säkerhetsrådet

I FN:s högkvarter i New York blev det vid 18-tiden klart att Sverige får plats i FN:s säkerhetsråd. Sverige fick 134 röster, 129 behövdes för en plats. Så här twittrade Ekots Nina Benner som är på plats i New York.

Läs mer om FN:s säkerhetsråd i faktarutan

– Det här betyder att Sverige som är en av de allra största givarna till FN, den sjätte största, att vi kan sitta i säkerhetsrådet och fatta viktiga beslut, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP) i Ekots webbsändning.

I världen pågår just nu 40 väpnade konflikter och elva fullskaliga krig och det här påverkar oss alla, menar Lövin.

– Vi kommer att sitta i säkerhetsrådet och föra in perspektiv som handlar om mänskliga rättigheter och utveckling och inte minst också klimatförändringarna s påverkan på säkerheten globalt.

Sverige fick långa applåder i generalförsamlingen när det stod klart att vi blir ny medlem i säkerhetsrådet. Utrikesminister Margot Wallström och FN-ambassadören Olof Skoog kramade om varandra.

– Det här var oväntat. Det var tre stater som slogs om två platser. Ingen hade nog inte räknat med att Sverige skulle komma in i första omgången, som enda stat, säger utrikeskommentator Agneta Ramberg i Ekots webbsändning.

Hur kommer det sig att vi fick platsen?

– Det kan vi inte säga än. Men jag vet att man sagt att om vi kommer in så är det en arbetsseger vi har verkligen jobbat för det här, säger Agneta Ramberg.

Sverige fick flest röster av de tre länder som konkurrerade om de två platserna som vikts för gruppen Västeuropa och andra stater.

Det krävdes två tredjedelars majoritet av rösterna, 129 röster av 193, för att få en av platserna. Sverige fick 134 röster och tar därmed en av de icke-permanenta platserna under åren 2017-2018.

Men det blir en ny omröstning. Varken Nederländerna, Italien, Thailand eller Kazakstan kom in i första omgången.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger att resultatet är en framgång för Sverige. 

– Det är en framgång, det ger en möjlighet för oss att påverka i en viktigt och orolig tid.

Enligt Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg är det här stor seger för regeringen.

– Det får rätt stor betydelse i mediebevakningen om det varje gång det smäller in så finns en svensk FN-ambassadör i säkerhetsrådet. Och det är en arena som är ganska flott även om man inte har jättemycket inflytelse i slutänden. Wallström är nog extremt nöjd i dag. Hade vi förlorat hade hon blivit mer marginaliserad i svensk politik, säger han i Ekot direktsändning. 

Ekots utsända Nina Benner är på plats i New York säger att om ett land är bra på att nätverka så kan man få ganska mycket inflytande. 

Varför vill man ha en plats i säkerhetsrådet?

– Ett argument om framförts är att det är vår tur nu, det är 20 år sedan Sverige hade en plats.  Så pekar man på vikten av att vara med och nära där viktiga beslut tas. Även om de fem permanenta medlemmarna har den störta makten, så kommer man nära och har en röst, säger Nina Benner i Ekots webbsändning.

Fakta: Säkerhetsrådet

  • FN:s säkerhetsråd har 15 platser varav fem är permanenta: USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Frankrike. Övriga tio platser väljs på två år och fördelas mellan olika regioner.
  • Säkerhetsrådet har huvudansvaret för upprätthållande av internationell fred och säkerhet, enligt FN-stadgan. De beslut rådet tar är bindande för alla medlemsstater inom FN. De permanenta medlemmarna har vetorätt och kan därmed stoppa beslut.
  • Sverige kandiderar för en plats 2017-2018 inom gruppen VOAS, Västeuropeiska och andra stater. Konkurrenterna är Italien, som suttit sex gånger tidigare, och Nederländerna som suttit fem omgångar.
  • Sverige har suttit i säkerhetsrådet vid tre tillfällen tidigare, 1957/58, 1975/76 och 1997/98.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista