Ultrafilteranläggning Lackarebäck
Vattenverket i Lackarebäck i Göteborg har nyligen utrustats med en ultrafilteranläggning. Foto: Frank Palm

Mindre magsjuka med bättre rening av dricksvattnet

I kommuner med mer avancerad rening av dricksvattnet är förekomsten av magsjuka lägre, enligt ny forskningsstudie.

Forskarna vid Umeå universitet och Livsmedelsverket har delat in 20 svenska kommuner i olika kategorier utifrån hur avancerad rening som sker av dricksvattnet.

När de sedan har tittat på hur stor andel av alla samtal samtal till 1177 Vårdguiden under perioden 2008 till och med 2013, som handlat om magsjuka, har de hittat tydliga skillnader.

– Ju mer avancerad beredning det är i dricksvattenverken, så sjunker andelen samtal som handlar om magsjuka, säger Andreas Tornevi, forskare i miljömedicin vid Umeå universitet.

Allra tydligast är resultaten vintertid, när fler magsjukevirus är i omlopp. En jämförelse mellan kommuner som tar sitt dricksvatten från ytvattentäkter, visar att i det i de kommuner som har mer avancerad rening av vattnet som mest har varit runt 15 procent av samtalen som handlat om magsjuka. Motsvarande siffra i kommuner med mindre avancerad rening är omkring 20 procent.

– Det är ju en stor ökning med nästan 30 procent, säger Andreas Tornevi. 

Att mäta förekomsten av just virus i vatten är svårt, eftersom viruspartiklar är så små. Därför är kunskapen om hur mycket viruspartiklar vårt dricksvatten innehåller låg.

Men den aktuella studien pekar alltså på att mer avancerad reningsteknik i vattenverken minskar risken för spridning av virus genom dricksvattnet. Andreas Tornevi menar att skyddet mot de mycket små viruspartiklarna idag antagligen är otillräckligt i många vattenverk.

– Det här borde ge motivation till att investera i ytterligare beredningssteg på många platser, säger han.

Men trots att studien alltså pekar på att människor blir magsjuka av det kommunala dricksvattnet, även när det inte handlar om något utbrott, så ska man som konsument inte vara orolig för att dricka vattnet. Det säger Jonas Toljander, som är riskvärderare inom mikrobiologi på Livsmedelsverket och som har varit delaktig i den aktuella studien.

– Risken att bli smittad av dricksvattnet är ganska liten jämfört med andra smittkällor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".