EU:s mediciner kan bli svenskt ansvar

Om och när Storbritannien lämnar EU behöver också de EU-myndigheter som ligger i landet, flyttas till någon av medlemsstaterna. Det gäller till exempel EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Enligt näringsminister Mikael Damberg och regeringens life science-samordnare Anders Lönnberg borde EMA placeras i Sverige, eftersom vi redan idag utför många kliniska prövningar åt EMA.

Efter den brittiska folkomröstningen om att lämna EU, är framtiden oviss för de EU-myndigheter som finns i Storbritannien. Blir Brexit verklighet behöver de lämna Storbritannien. Det gäller inte minst den stora myndighet som godkänner läkemedel inom EU - EMA (European Medicines Agency).

Och i så fall är den mäktiga myndigheten välkommen till Sverige, säger regeringens samordnare av life science, Anders Lönnberg.

– Ja, det skulle innebära ett enormt tillskott när det gäller kunskap på hela lifescience-området, på läkemedelsområdet, medicinteknik och hälso- och sjukvård, säger han.

– För det andra kommer då Karolinska bli det högst rankade medicinska universitetet inom EU, därför att de fyra som ligger före Karolinska är alla placerade i England. Så det är en väldigt dramatisk förändring av den europeiska situationen, enligt Lönnberg.

EMAs uppgift är att hantera ansökningar om registrering av nya mediciner från läkemedelsbolagen. En stor del av myndighetens kliniska prövningar görs i Storbritannien, men också i t ex Sverige. EMA har närmare 900 anställda och 4 500 rådgivare, och flera länder som Italien, Tyskland, Frankrike och Danmark är intresserade av att ta över den.

Också näringsminister Mikael Damberg önskar att den europeiska läkemedelsmyndigheten hamnar här, liksom Thomas Lönngren, tidigare chef för EMA.

– Som svensk vill man ju naturligtvis det, särskilt eftersom jag var chef för myndigheten i tio år. Det vore väldigt trevligt om EMA skulle lokaliseras till Sverige. Det skulle också innebära väldigt mycket för svensk vetenskaplig forskning på medicinområdet och locka med sig många företag och en hel del kapital för forskning och utveckling i Sverige, framhåller Thomas Lönngren.

Men under den osäkerhet som nu råder, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman, att hon först vill se den brittiska regeringens politiska beslut om att Brexit ska bli verklighet.

– Jag hoppas ju att arbetet pågår precis som business as usual tills man från politiskt håll har bestämt hur det ska se ut i framtiden. För det är viktigt att UK har kvar och gör det man åtagit sig, för de är en viktig samarbetspart i det här arbetet, menar Catarina Andersson Forsman.

Och Thomas Lönngren säger att det nog krävs mer av Sverige om man ska få ta hand om EMA.

– Ja, nu avgörs ju det här av regeringscheferna i de 27 medlemsländerna. Erfarenheten är att det oftast inte är sakfrågan som avgör, utan någon form av rättvisefördelning mellan olika länder i Europa om man får myndigheterna lokaliserade till sig. Sverige har ju redan ECDC - European Centre for Disease Prevention and Control här, och många länder har ingen EU-myndighet, så oddsen kanske inte är de allra bästa, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista