Stockholms landsting bryter med Vidarkliniken

Landstinget i Stockholm kommer inte att förlänga sitt avtal med den kontroversiella antroposofiska Vidarkliniken i Järna, uppger källor för Ekot.

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink vill inte bekräfta Ekots uppgift men hon säger att en färsk granskning av Vidarklinikens verksamhet visar på stora brister.

– Vi har ett avtal med Vidarkliniken som gör att patienter kan komma dit, framför allt för rehabilitering. Nu har vi utvärderat deras verksamhet och funnit allvarliga brister, säger Anna Starbrink.

– Man grundar inte sin verksamhet på skolmedicin utan det är alternativmedicin som dominerar. En annan brist är journalföringen. Det kan låta byråkratiskt men det handlar om patienternas säkerhet, säger landstingsrådet.

Vidarkliniken i Järna har debatterats länge. Kliniken erbjuder så kallad alternativ medicin med antroposofisk behandling och är den enda i sitt slag i Sverige.

Vidarkliniken har levt på ett undantag från regeringen som är drygt 20 år gammalt och ett avtal med flera landsting, varav Stockholm är det största. Och det är avtalet med Stockholm som nu är på väg att skrotas.

Enligt Ekots källor har landstinget redan bestämt sig för att inte förlänga avtalet. Landstinget anser att Vidarkliniken inte lever upp till kraven. Därmed kommer patienter från Stockholm som väljer antroposofisk behandling att få bekosta den själv - från nästa år blir det ingen subvention från det offentliga.

Landstingets högsta politiskt ansvariga, liberalen Anna Starbrink, vill varken bekräfta eller dementera uppgiften. Men den nya granskningen som hon hänvisar till och som pekar på brister blir en viktig del i beslutet att förlänga eller inte förlänga avtalet som löper ut vid årsskiftet, säger hon.

– Vi kommer att ge besked i närtid, de närmaste dagarna, om hur det blir med framtida avtal med Vidarkliniken, säger hon.

Vidarklinikens svar på den kritik som framförs i granskningen är att journalbristerna redan är åtgärdade och att personalen har rätt utbildning för den behandling som kliniken erbjuder.

Och när det gäller det undantag som Vidarkliniken har från regeringen, det undantaget går ut i dag. Undantaget ger kliniken rätt att erbjuda antroposofiska homeopatiska preparat utan Läkemedelsverkets godkännande, något som kliniken själv anser vara av största vikt för den fortsatta verksamheten.

Regeringen kommer på sitt sammanträde i dag torsdag att besluta om undantaget ska förlängas eller upphävas. Anna Starbrink hoppas att det upphävs.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista