Plastpåsar förbjuds i franska butiker

1:55 min

Från den 1 juli är det förbjudet att packa varor i plastpåsar i de flesta butiker i Frankrike och fram till januari ska alla plastpåsar vara utfasade enligt en ny lag.

Vid kassan i ett närlivs i Paris hänger det faktiskt fortfarande några plastpåsar. Men kassörskan försäkrar att det är de sista som är kvar.

– Det är bättre att plastpåsarna försvinner, säger hon.

Frukthandlaren Bousaidi Ali håller med.

– Vi måste tänka på våra barn, på framtiden, säger han.

Frukthandlaren fyller en papperspåse med körsbär och berättar att hans stora intresse är att fiska. Det är därför han tycker så illa om plast som förstör haven.

Att förbjuda plastpåsar ligger i tiden. EU har som mål att förbrukningen av plastpåsar ska gå ner till 90 påsar per person år 2019. Och flera europeiska länder har redan förbjudit plastpåsar i handeln eller är på väg att göra det.

I Frankrike gör man utfasningen i två steg. Nu i första steget finns det undantag för att packa in till exempel ost och bakverk i en plastpåse. Också tjockare påsar som kan användas flera gånger är tillåtna. Men i januari ska all plast vara borta.

Förutom fördelarna för miljön så ser Frankrikes regering en chans att tjäna pengar på plastpåseförbudet. Istället för billiga plastpåsar från Kina så räknar man med att franska företag nu kommer att producera biologiskt nedbrytbara påsar av majs eller potatis.

Enligt Frankrikes miljöminister kommer det att skapa 3000 nya jobb i landet.