​Eid Al-Fitr
Foto: TT

Biståndet ökar under Ramadan

1:30 min

Under Ramadan är det tradition att skänka pengar till behövande och i år har bidragen ökat uppger biståndsorganisationer.

Den muslimska fastemånaden Ramadan har nått sitt slut och den stora högtiden Eid al-fitr inleds i dag. Under Ramadan är det tradition att skänka pengar till utsatta och behövande. I år är bidragen större än tidigare år uppger muslimska biståndsorganisationer.

– Varje år får vi in ungefär 13-15 miljoner kronor och flest bidrag får vi in under ramadan, säger Abdallah Salah, generalsekreterare vid Islamic relief Sverige

Allmosan zakat al-fitr ses som en obligatorisk skatt bland praktiserande muslimer och skall skänkas under Ramadan. Enligt tradition ska varje troende muslim skänka mat och förnödenheter till fattiga och utsatta. Skänker man pengar ska summan motsvara ungefär ett mål mat. Islamiskt välgörenhetscentrum har i år valt att skänka matpaket till områden i Kurdistan, dit det har kommit många flyktingar från kriget i Syrien.

– Som muslimer tror vi på att vi måste hjälpa andra personer. Speciellt när vi har det så bra här så finns det större möjligheter att hjälpa andra i behov, säger Tchama Hamak, projektledare på Islamiskt välgörenhetscenter.

I år har Islamiskt välgörenhetscenter valt att skicka matpaket till flyktingar i Irak. 

– Vi skänker matpaket med basföda till behövande familjer i Irak och Kurdistan. Paketen som vi har delat ut innehåller ris, bönor och linser, säger Tchama Hamak.

Både Islamiskt välgörenhetscenter och Islamic relief Sverige, som den största muslimska biståndsorganisationen i Sverige,  uppger att de har fått in allt mer i bidrag de senaste åren. Under ett år får Islamic relief Sverige in ungefär 13-15 miljoner kronor och ramadan är den månad då de får in flest donationer. 

– Den unga generationen skänker mer till organisationer medan den äldre generationen ofta skickar pengar direkt till familj och släktingar i de områden de kommer ifrån, säger Abdallah Salah, generalsekreterare vid Islamic relief Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista