Kritik mot utökad gränsbevakning

1:08 min

Europaparlamentariker Malin Björk (V) är kritisk till den utökning av europeisk kust- och gränsbevakning som EU-parlamentet väntas rösta igenom i dag.


Björk är orolig för konsekvenserna en hårdare bevakning av EU:s yttre gränser kan få.

– Jag tror att man ska se det för vad det är. Nu börjar folk prata i efterhandskonstruktioner, att det handlar om att bekämpa narkotika, vapen eller till och med terrorister. Men det vet vi alla som har jobbat med de här frågorna att det här handlar om att stänga EU:s gränser för människor på flykt och inget annat, säger Malin Björk.

Det handlar alltså om ett utökat uppdrag och mer resurser till EU:s gränsmyndighet Frontex som ska kunna sättas in om ett medlemsland utsätts för stort migrationstryck eller andra påfrestningar vid EU:s yttre gräns. Men Malin Björk menar att de då får för stor makt.

– Man ger dem extraordinära befogenheter att agera i tredje land, alltså utanför EU:s gränser, för att stoppa folk på flykt. Och befogenheter att göra återsändanden och även gå in i medlemsstater och agera för att säkra deras gränser, fastän det medlemslandet inte har bett om det, säger Malin Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista