Påvliga Vetenskapsakademien, Casina Pio IV, i Vatikanen i Rom. I bakgrunden skymtar Peterskyrkan.
Vetenskapsakademien i Vatikanen, i bakgrunden Peterskyrkan. Foto: Henrik Montgomery/TT/arkiv

Både fällda och friade i Vatikanhärva

Korruption, maktspel och utsvävningar
1:26 min

En domstol i Vatikanstaten dömde i eftermiddags en präst och en PR-konsult till fängelse för att ha läckt hemliga dokument i den så kallade Vatileaks-härvan. Samtidigt friades två journalister.

– Jag är väldigt nöjd, jag hade inte väntat mig att bli friad, säger journalisten Emiliano Fittpaldi till tidningen La Repubblica nu på kvällen.

Han står utanför Vatikanstatens murar där det samlas tv-kameror.

Fittipaldi och hans kollega Gianluigi Nuzzi har skrivit två böcker som avslöjar korruption, maktspel och utsvävningar inom Vatikanen. Bland annat ska pengar ha gått till lyxrenoveringar av prästers lägenheter och helikopterturer över Rom istället för hjälparbete.

Uppgifterna har journalisterna fått från en spansk präst och en PR-expert som var anställd av Vatikanen. De båda döms nu till fängelse för att ha läckt de hemliga dokumenten.

Det här är kapitel nummer två i den så kallade Vatileaks-härvan. 2013 avgick påven Benedictus XVI efter att hans butler dömts för att ha läckt dokument med liknande innehåll.

Även rättegångarna har gett en unik inblick i vad som pågår i Vatikanens innersta kretsar. Den dömde prästen och PR-konsulten har de senaste dagarna gått till attack mot varandra i rättssalen med påhopp om maktspel, kärleksaffärer och homosexualitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".