Sverige vill ha en dialog med Ryssland

1:36 min

Sverige vill ha en dialog med Ryssland, det sa statsminister Stefan Löfvén som i dag närvarade vid militäralliansen Natos toppmöte i Warszawa.

Samtidigt säger utrikesminister Margot Wallström att hon nu kan tänka sig att möta den ryska utrikesministern Sergej Lavrov.

– Vi har de kanaler som vi behöver ha. Ställt utom allt tvivel att det som har skett i Krim och i Ukraina, det gör relationerna lite mer ansträngda, säger Löfvén.

Sverige är ett av de länder i Europa som har haft den hårdaste politiken mot Ryssland och kontakterna de senaste två åren har frusits ner till ett minimun, bland annat efter annekteringen av Krim.

Men utrikesminister Margot Wallström säger att hon nu i varje fall kan tänka sig ett möte med utrikesminister Lavrov.

– Ja, jag tror det är på tiden att vi talas vid. Men jag kommer inte aktivt att bjuda in, säger Wallström.

Utöver Löfvén och Wallström har också försvarsminister Peter Hultqvist deltagit i toppmötet idag vilket visar Sveriges numera nära relationer till Nato.

Det viktigaste resultatet från mötet är att Nato kommer att skicka i praktiken permanenta truppstyrkor till de baltiska länderna och Polen som avskräckning mot Ryssland. Statsminister Stefan Löfvén.

– Jag uppskattar att Natos generalsekreterare säger att det här är ingen upptrappning mot ett nytt kallt krig, säger Stefan Löfvén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista