Tvångsförbud gör det svårt att utvisa familjer

1:49 min

Justitieombudsmannen anser inte att polisen får använda tvång mot personer som ska utvisas, om de inte är satta i förvar. Nu har polisen dragit samma slutsats. Det innebär att det kommer att bli mycket svårt att tvångsutvisa barnfamiljer. 

– Det blir omöjligt i vissa fall. Inte bara krångligt, det blir omöjligt. Vi får inte använda tvång för att köra en barnfamilj som inte vill utvisas till flygplatsen, säger Marianne Paulsson, beslutsfattare vid gränspolisen i Västra Götaland och Halland.

Justitieombudsmannen drog nyligen slutsatsen att det finns luckor i lagstiftningen rörande polisens rätt att använda tvång vid utvisningar. Nu har polisens nationella operativa avdelning, NOA, skickat ut en rekommendation till polisregionerna om att inte använda sig av tvång mot personer som ska utvisas, som inte är satta i förvar.

Eftersom lagen är väldigt restriktiv vad gäller att ta barn i förvar kommer det här i praktiken att innebära att barn och barnfamiljer som inte går med på att frivilligt lämna Sverige kommer att bli svåra att få ut ur landet, enligt Marianne Paulsson.

Justitieombudsmannen menar att det behövs en lagändring, då lagstiftarens avsikt var att tvång skulle kunna användas vid sådana här utvisningar.

Enligt Örjan Johansson, rättssakkunnig på Justitiedepartementet, undersöks nu om lagen behöver göras om.

– Nu håller vi på departementet på att analysera vad det här får för konsekvenser.

Har ni kommit någonstans i er bedömning?

– Nej, det kan jag egentligen inte säga. Det bereds fortfarande och diskuteras fortfarande, säger Örjan Johansson. 

Om slutsatsen blir att det behövs en ny lag så kan det ta det innan den är på plats – uppåt två år, enligt Örjan Johansson.

– Jag föreställer mig någon gång i mitten på 2018 kanske. Men det är bara spekulationer utifrån hur lång tid lagstiftning brukar ta, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista