Fler svenska militärer till Irak

0:59 min

Sverige har fått en förfrågan om att fördubbla sin militära insats i Irak. Det är en koalition mot IS med USA som dominerande kraft som frågat Sverige.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är positivt inställd:

– Jag ser det så att det är väldigt rimligt att vi utökar vår verksamhet och att vi också bidrar ytterligare. Det är många andra länder som har gjort det och vi bör också göra det.

En fördubbling innebär en ökning från 35 till 70 svenska militärer. Inriktningen ska fortsatt vara utbildning och träning av kurdiska peshmerga. När förstärkningen kan ske är inte avgjort.

– Så fort som ett beslut är fattat måste förberedelserna påbörjas, säger Peter Hultqvist. Det sker då så snabbt som möjligt.

Förutom en militär fördubbling har det även kommit en önskan om att Sverige ska bidra med en medicinsk enhet. Hur stor den ska vara är en fråga för Försvarsmakten.

Att Sverige kan tänka sig att fördubbla sin insats kommer Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström meddela när Koalitionen mot Daesh har möte i Washington i nästa vecka.

Daesh är det arabiska namn som koalitionen använder för IS. Bakom inbjudan till mötet står USA:s utrikes- och försvarsministrar.

Försvarsministern vill inte gå närmare in på om det finns förfrågningar om andra insatser som han är skeptisk till, men han förnekar det inte heller:

– Det är klart det finns många punkter, men det är de som vi ser att vi skulle kunna bidra med här genom ett beslut, i så fall, i höst.

Koalitionen är en sammanslutning av 60 stater, många av dem Natoländer. Peter Hultqvist har fått kritik för att han fört Sverige allt närmare Nato. Det sker under alliansfrihet, betonar han, och menar att det finns en bred politisk enighet att agera mot Daesh, mot IS:

– Jag upplever att det finns ett stöd för kampen mot Daesh, säger Peter Hultqvist. Det är oerhört viktigt för mänskligheten att vi klarar av den kampen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista