boris johnson Tories
Boris Johnson är utsedd till Storbritanniens nya utrikesminister. Foto: Odd Andersen/TT.

"Boris Johnson sitter löst redan från början"

1:53 min

Storbritanniens nya premiärminister Theresa May har under dagen presenterat resten av namnen i sin nya regering. Av alla utnämningar tycker Mats Karlsson från Utrikespolitiska institutet att det är finansministern Philip Hammond som är mest intressant.

– Theresa May och alla de andra har stått för den åtstramningspolitik som hållit Europa tillbaka under mycket lång tid. Hon har signalerat att hon ska överge den, och Hammond är antagligen en försiktig politiker, men vad han faktiskt kommer att välja att driva återstår att se, säger Mats Karlsson betonar att det finns många obesvarade frågor.

– Storbritannien står inför enormt stora ekonomiska utmaningar, vad väljer Bank of England att göra, hur går pundet, men mycket mer viktigt: vilken ekonomisk politik ska de föra?

Utrikespolitiska institutets direktör Mats Karlsson säger att den nya regeringen under Theresa May har tre viktiga uppgifter framför sig: utöver att bestämma vilken ekonomisk politik man ska föra, måste man ta ställning till när man formellt ska utlösa artikel 50 och begära utträde ur EU.

Det gäller också att konsolidera makten i det konservativa partiet inför partikongressen i början av oktober.

Det är inte säkert att regeringen ser likadan ut efter kongressen. Mats Karlsson säger att nya utrikesministern Boris Johnson, den kontroversiella Brexit-förespråkaren, sitter löst redan från början.

– När det gäller de stora frågorna, Europafrågan, så skrattar hela Europa åt honom, när det gäller Syrien och Mellanöstern har han gjort sig till en omöjlig samtalspartner med Turkiet och andra.

– Jag tror att han är utnämnd för att han ska så att säga spendera sitt politiska kapital och därefter vara borta för gott.

Menar du alltså att Boris Johnson kanske inte blir så långlivad på utrikesministerposten?

– Jag kan inte tänka mig att han överlever många månader.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista