Människor som stödjer president Erdogan slåss
Foto: Ali Unal/Ap

Turkiska regeringen: Kuppförsöket har slagits ned

Turkietkännaren Halil Karaveli: Hade inte tillräckligt stöd hos militären
2:55 min

Kuppförsöket i Turkiet har slagits ned, enligt den turkiska regeringen. 

– Kuppmakarna hade inte tillräckligt stöd hos militären, säger Turkietkännaren Halil Karaveli till Ekot.

Turkiet kastades in i kaos under fredagskvällen när kuppmakare ur landets väpnade styrkor tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara, understödda av stridsflyg och stridsvagnar. Explosioner och skottlossningar rapporterades in från de båda städerna.

Enligt Turkiets ställföreträdande överbefälhavare var det i huvudsak styrkor från flygvapnet och gendarmeriet som låg bakom kuppförsöket.

Vid svensk lunchtid på lördagen sade landets premiärminister Binali Yildirim att regeringen hade "full kontroll över situationen".

Då hade 194 människor dödats, varav 47 civila, 41 poliser och 104 kuppmakare, enligt Turkiets ställföreträdande överbefälhavare. Ytterligare 1 154 har skadats.

2 839 personer ur den turkiska militären, både soldater och höga befälhavare, har gripits efter kuppförsöket, sade Binali Yildirim, rapporterar Reuters. Ungefär 100 militärer hålls kvar på en flygbas i Diyarbakir i sydöstra Turkiet, enligt turkiska säkerhetskällor.

Premiärministern sade att kuppmakarna "ska få den rättvisa de förtjänar". Han sade också att dödsstraff inte är tillåtet enligt den turkiska konstitutionen, men att regeringen kommer att överväga ändringar i lagen för att säkerställa att ett liknande kuppförsök inte händer igen.

Efter kuppförsöket har turkiska myndigheter avsatt 2 745 domare, rapporterar Reuters, med hänvisning till den turkiska tv-kanalen NTV.

Grekisk polis har gripit åtta män som landade med en turkisk militärhelikopter i staden Alexandroupolis — i norra Grekland, nära den turkiska gränsen — vid lunchtid på lördagen. De åtta männen söker politisk asyl, enligt den grekiska polisen. Turkiets utrikesminister skriver på Twitter att man bett Grekland att utlämna de åtta soldaterna, rapporterar Reuters.

En grekisk myndighetskälla säger till Reuters att man kommer att "undersöka" asylkraven hos de åtta personer som flydde i militärhelikopter till Grekland. Helikoptern kommer att skickas tillbaka till Turkiet omedelbart.

Samtidigt kom rapporter om att en turkisk "oppositionell grupp" har tagit över en fregatt på flottbasen Golcük och håller chefen för den turkiska flottan som gisslan. Det är dock oklart om befälhavaren faktiskt hålls gisslan, senare kom rapporter om att alla krigsfartyg har återvänt till sina respektive hamnar.

President Recep Tayyip Erdogan kallade kuppförsöket för förräderi och skyllde på den så kallade Gülenrörelsen som förnekar all inblandning. Fethullah Gülen fördömer kuppförsöket, rapporterar Reuters.

Erdogan lovade också att "städa upp" inom armén, rapporterar al-Jazira.

Det turkiska parlamentet samlas till ett extrainsatt möte klockan två svensk tid för att diskutera kuppförsöket. Samtidigt varnar presidentens kansli för fler upprorsförsök och uppmanar folk att stanna på gatorna.

På måndag ska EU:s utrikesministrar och USA:s utrikesminister John Kerry, som är på besök, samlas för att diskutera hur man ska agera.

Världens ledare har fördömt statskuppen i Turkiet. De flesta ger också sitt stöd till den sittande regeringen och president Erdogan. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger enligt Süddeutsche Zeitung att det är tragiskt att så många människor fick betala med sina liv för kuppförsöket.

– Det är och förblir en rättighet för folket att bestämma i fria val, vem som ska regera, säger hon.

Halil Karaveli, Turkietkännare och forskare vid Institutet för säkerhets- och utrikespolitik säger till Ekot att kuppförsöket misslyckades då man inte hade tillräckligt många ur militären på sin sida.

– Den turkiska motsvarigheten till svenska ÖB ställde inte upp på kuppmakarnas sida. Toppen av den militära hierarkin stöttade inte kuppen.

– Kuppen besegrades för att andra militära enheter kämpade ner kuppmakarna. Inte för att folket gav sig ut på gatorna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".