Man talar i mikrofon.
Tukiets president Recep Tayyip Erdogan höll tal på lördagen i Istanbul. Foto: AP/TT.

Erdogan begär att Gulen utlämnas från USA

Turkiets president Tayyip Erdogan kräver att USA utlämnar imamen Fetullah Gulen som lever i exil där.

Erdogan anklagar Gulen för att ligga bakom kuppförsöket som nu slagits ner.

De anklagelserna framfördes redan i natt och Gulen och hans anhängare har nekat och också fördömt försöket till statskupp som delar av militären låg bakom.

Gulen stod tidigare nära det styrande AK-partiet

De fyra största politiska partierna i Turkiet, som i vanliga fall står långt i från varann, har gemensamt fördömt kuppförsöket.

Mer än 2 800 militärer har gripits, bland dom en hög general som kommer att åtalas för förräderi, enligt flera källor.

Det rapporteras också bland annat att en hög domare i Turkiets författningsdomstol har frihetsberövats.

Närmare 2 800 domare har fått beskedet att dom blivit av med sina jobb och en högt uppsatt domare i Turkiets författningsdomstol rapporteras ha frihetsberövats.

Fakta: Gülenrörelsen

Den muslimska Gülenrörelsen grundades I slutet av 1970-talet I Turkiet av Fettullah Gülen.

Gülen har många anhängare i Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan anklagar den tillbakadragna författaren och religiöse uttolkaren för att ligga bakom kuppförsöket.

Rörelsen förnekar dock inblandning i kuppförsöket och säger att den är anhängare av demokrati och motsätter sig militära ingripanden.

Fettulah Gülen är 75 år och var en gång nära bundsförvant med Erdogan men för ett par år sedan skar det sig ordentligt. Osämjan har pågått sedan slutet av 2013 då några av Erdogans närmaste medarbetare anklagades för korruption. Presidenten svarade med att avsätta hundratals militärer och stängde skolor som drevs av rörelsen.

Erdogan har varit misstänksam över Gülenrörelsens starka närvaro i det turkiska samhället, bland annat i media, polis och rättsväsende. Dagstidningen Zaman, som var en viktig röst för rörelsen, beslagtogs tidigare i år av den turkiska staten.

Fettullah Gülen bor i USA sedan 1999 där han lever ett tillbakadraget liv i Pennsylvania. Han flyttade innan han anklagades för förräderi i sitt hemland.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista