Nice
Foto: TT
Attacken i Nice

Efter attacken i Nice: Polis söker efter medhjälpare

Ekots utsända: Han skickade sms före attentatet
2:03 min

Ytterligare två personer har frihetsberövats efter attentatet i Nice. Samtidigt har den misstänkte gärningsmannens exhustru släppts.

– Man söker efter medhjälpare till gärningsmannen, säger Ekots utsända Margareta Svensson.

– Enligt medieuppgifter så ska han ha skickat ett sms strax före attentatet där han begär förstärkning - "ta med mer vapen" ska det ha stått. Och det är det de här gripandena rör sig om.

Vad vet vi om den döde gärningsmannen?

– Det vi känner till är att han inte ska ha varit religiöst aktiv, däremot så kan han ha radikaliserats politiskt på kort tid, det har också inrikesminister Cazenueve nämt.

– Lastbilen som han utförde dådet med har synts köra här längs strandpromenaden även dagarna före attentatet och det är människor som har sett den. Han lär ha kört och provat den dagarna innan.

Vad har det varit för politiska reaktioner?

– Av olika slag. Inrikesminister har vädjat om fler frivilliga reservister utöver de 12 000 som redan finns. Reserviststyrkan är en slags hemvärnsstyrka, som ska förstärka säkerheten vid större festivaler och så. Man har ju också - som efter varje attentat - kritiserat, sagt att det behövs ännu mera säkerhet, säger Margareta Svensson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".