Poliser döda i Baton Rouge: Rasmotsättningarna riskerar öka

2:09 min

Tre polismän dödades och minst tre skadades svårt under en attack i staden Baton Rouge under söndagen. Och enligt Martin Gelin som är DN:s korrespondent i USA kan rasmotsättningarna i landet nu ta ytterligare fart.  

Enligt medieuppgifter har tre poliser dödats.

Ekots korespondent Inger Arenander berättar om händelsen.

– Beskrivningen är att någon sett en beväpnad man utanför polisen, personen ska ha ringt och anmält detta, varpå polisen gett sig ut och mannen ska då ha öppnat eld, säger Inger Arenander.

Enligt Martin Gelin som rapporterar från USA för DN, handlar det om eskalerande motsättningar i USA, mellan svarta och polisen som de upplever som ett hot mot dem.

Efter skjutningarna Dallas för två veckor sedan då fem poliser dödades har det rått en sansad stämning, men den stämningen är förmodligen nu bruten menar Martin Gelin.

Han anser att polisens övervåld mot svarta är ett systematiskt problem i USA.

– Det har funnits länge, och svarta har känt till det, men tack vare att det finns mobilkameror har det nu blivit känt bland alla, säger Martin Gelin.

Detta har bildat basen för rörelsen Black Lives Matter som organiserar sig mot polisvåld mot svarta.

Rörelsen har snabbt vunnit respekt hos bland annat president Barack Obama, demokraternas Hillary Clinton och Bernie Sanders som alla har träffat representanter för rörelsen, enligt Martin Gelin.

Men bland republikaner är kritiken mot Black Lives Matter stor, menar Martin Gelin.

– Från republikanskt håll anser man inte att rörelsen ens har ett legitim sak att kämpa mot, säger Martin Gelin som vid intervjun befinner sig i staden Cleveland för att bevista republikanernas partikonvent.

Cleveland, Ohio, är en djupt splittrad stad och enligt Martin Gelin väntas stora demonstrationer.

– Vi kommer att se talare som har varit som mest kritiska mot Black Lives matter, och som anser att rörelsen bär ansvar för polisskjutningarna i Dallas och nu i Baton Rouge, säger Martin Gelin.

Martin Gelin berättar också att förtroendet för Donald Trump bland svarta i Ohio är noll procent enligt opinionsundersökningar.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista