Oppositionen tystas i Bahrain

2:05 min

I kungariket Bahrain har en domstol upplöst den största oppostionspartiet Wefaq och tagit deras tillgångar i beslag. Det senaste i en rad av hårda tillslag mot oppositionen i landet.

Det har varit en dramatisk sommar i det lilla ö-kungariket Bahrain utanför Saudi-Arabiens kust.

Wefaq, det största oppositionspartiet, har redan tidigare tvingats stänga sina kontor. Nu upplöses partiet av domstol och förlorar sina tillgångar.

Partiets ledare Sheikh Ali Salman sitter sedan länge fängslad och i början av sommaren förlängdes hans straff till nio år, för att bland annat ha förolämpat ett ministerium.

I mitten på Juni greps den kände mänskliga rättighets aktivisten Nabeel Rajab i sitt hem och en av shia-islams viktigaste ledare i Bahrain blev av med sitt medborgarskap.

Just det här partiet Wefaq är den viktigaste oppositionskraften i Bahrain. Det var förut det största partiet i parlamentet. Men 2011, när protesterna i Bahrain under den arabiska våren slogs ner med militär hjälp från Saudi Arabien, då lämnade Wefaq parlamentet och bojkottade det senaste valet.

Partiet representerar de flesta av landets shia-muslimer, som är majoriteten av befolkningen i Bahrain. Men landet, som inte är större än halva Öland, styrs av en sunni-muslimsk kungafamilj. Efter det att partiet nu upplösts står majoriteten av landets befolkning utan en öppet verkande politisk rörelse.

På gatorna i huvudstaden Manama har folk protesterat och shia-muslimska Iran på andra sidan Persiska viken har varnat för att folk i Bahrain till slut "inte har något val annat än väpnat motstånd".

USA:s utrikesminister John Kerry kritiserar stängandet av Wefaq och säger "att tysta ickevåldsam opposition bara underminerar Bahrains sammanhållning och säkerhet".

Men Bahrain är sedan länge strategiskt viktig för USA. Där ligger hemmahamnen för USAs femte flotta och USA har genom åren fått mycket kritik för att inte ställa tillräckligt hårda krav på kungafamiljen i Bahrain om mänskliga rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista