Polis står bredvid regionaltåg i Tyskland.
En 17-åring gick till attack med yxa och kniv mot passagerare på ett regionaltåg. Foto: AP

Uppgifter: IS säger sig ligga bakom knivattack på tåg i Tyskland

1:03 min

Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer nu uppgifter om att IS säger sig ligga bakom gårdagens tågattack i Tyskland, då en 17-åring gick till attack med yxa och kniv mot passagerare på ett regionaltåg.

Men enligt Bayerns inrikesminister är det för tidigt att bekräfta motivet till dådet.

Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann säger att en text på pashto har hittats bland 17-åringens tillhörigheter som tyder på självradikalisering. Herrmann säger att det hittills inte finns något som tyder på att pojken är knuten till något islamistiskt nätverk, rapporterar Reuters.

Inget tyder heller på att 17-åringen medvetet riktade in sig på kinesiska turister, säger Herrmann.

"Redan vid det första nödropet från tåget till polisens larmcentral berättade vittnet att gärningsmannen ropat 'Allahu akbar', 'Gud är störst'. Och vid genomsökningen av 17-åringens rum påträffades en handmålad IS-flagga", sa Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann i tysk tv i dag.

Det var vid niotiden på måndagskvällen som den afghanske 17-åringen gick till attack med yxa och kniv mot passagerare på ett regionaltåg på väg till staden Würzburg i Tyskland.

25 personer fanns ombord på tåget under attacken, fyra ska ha skadats och för två av dem ska tillståndet vara kritiskt.

Enligt Bayerns inrikesminister ska 17-åringen vara en ensamkommande flykting från Afghanistan. Han försökte efter dådet fly, men sköts till döds av polis.

En utredning pågår nu och det går ännu inte att bekräfta motivet till dådet, sa Bayerns inrikesminister i morse.

"Vi måste utreda om han verkligen kan räknas in i den islamistiska sfären eller om han har radikaliserats helt på egen hand", sa Joachim Herrmann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista