Turkiets premiärminister Binali Yildirim
Turkiets premiärminister Binali Yildirim till vänster. Begravningsceremoni i Ankara på måndagen. Foto: AP, AFP

Turkiets premiärminister vill gripa påstådd upprorsledare

Gülen: Min skuld måste de först bevisa
1:33 min

Turkiets premiärminister Binali Yildirim varnar i dag för att hämnas kuppförsöket i förra veckan. Det är inte acceptabelt i en rättsstat, säger han. 

Ändå har omkring 7 500 personer gripits och många fler blivit av med sina jobb och man vill också att den påstådde ledaren för upproret, Fethullah Gülen bosatt i USA, ska gripas och utvisas till Turkiet.

I ett framträdande i media i dag avvisar Gülen att han på något sätt skulle vara inblandad.

– Min skuld måste de först bevisa, säger Gülen, som också säger att han skulle ha stoppat kuppen om han vetat om den. I intervjun säger han också att fastän han vet att många i Turkiet vill oskadliggöra honom vill han inte att landets styre förändras med odemokratiska medel.

Att just Gülen pekas ut som ansvarig har stärkts av de förhör som har gjorts med de som gripits och redan hunnit förhöras. Enligt myndigheterna pekar flera av dem ut just honom som initiativtagare, ledare och andlig stödperson till upprorsmännen och -kvinnorna.

Till det här kommer nu också uppgifter från anonyma källor i regeringskretsen att kuppen egentligen iscensattes för tidigt. Den var visserligen på något sätt planerad, men kuppmakarna fick reda på att det fanns listor hos regeringen över personer som snart skulle gripas under alla förhållanden.

Då beslöt man att sätta igång försöket att gripa makten utan att allt var färdigt planerat.

Enligt de här ännu obekräftade uppgifterna skulle gripandena ske i lördags och då slog militären till redan på fredagskvällen. Det kan ha varit orsaken till kuppen kollapsade så snabbt och att gripandena av tusentals personer skedde så omedelbart efteråt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".