Antalet frikyrkor minskar i landet – men ökar i städerna

1:29 min

Frikyrkorna minskar där de tidigare varit starka, visar en ny rapport från Evangeliska Frikyrkan. Men samtidigt har medlemsminskningen avstannat och det etableras många nya församlingar i storstäderna, något som man kan tacka invandringen för.

– Man känner sig lite undrande, för jag tror att vi behöver den kristna församlingen där vi bor och att fler behöver upptäcka den, säger Berit Hallqvist, ordförande för Equmeniakyrkan i Fristad utanför Borås.

Rapporten Frikyrkokartan ritas om har studerat frikyrkorna i Sverige exklusive de ortodoxa och katolska församlingarna. Resultatet visar att frikyrkoförsamlingarna i landet har minskat med cirka 21 procent de senaste tio åren, vilket betyder att det lagts ner i snitt sex församlingar i månaden. Trenderna är tydliga.

I områden som Värmland, Västerbotten, Västernorrland och Jönköping försvinner allt fler församlingar, medan frikyrkorna flyttar till städerna – det är där som både antalet församlingar och medlemmar ökar. Framför allt är det invandringen som bidrar till att frikyrkorna växer i storstäderna.

– En anledning till att de växer är migrantkyrkorna som håller gudstjänster på andra språk, säger Arne Rasmusson, professor i tros- och livsåskådningsfrågor vid Göteborgs universitet. Sedan går invandrare med i svensktalande församlingar i allt större utsträckning. Vad gäller medlemsantal så växer de mer av invandringen från Latinamerika och Afrika, de som kommer med kristen bakgrund.

I städerna finns den grogrund av människor som behövs för att nya församlingar ska kunna starta, men på landsbygden finns ett demografiskt problem. Ungdomar flyttar därifrån och många församlingar närmar sig den punkt där de är så få att det blir svårt att driva församlingsarbetet. Men Berit Hallberg är inte orolig för frikyrkorörelsen i stort:

– Inte egentligen, för jag tror att tiderna och formerna ändrar sig, men det kommer alltid att finnas människor som tror på gud. Så jag är inte orolig på det sättet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista