Mike Pence utsedd till Trumps vicepresidentkandidat

1:53 min

Republikanerna utsåg guvernören i delstaten Indiana, Mike Pence till sin vicepresidentkandidat alldeles nyss på konventet i Cleveland, Ohio. Donald Trump valde honom som hjälp för att ena det splittrade partiet.

Den konservative Mike Pence togs emot med jubel. Han tackade för förtroendet och beskrev sig själv som en enkel pojke från landet som sätter religion och familj främst i livet.

Mike Pence som höll ett långt tal till försvar för traditionella, konservativa republikanska värderingar är känd för sina beslut som guvernör. Han har sänkt skatter och begränsat aborträttigheter.

Pence har även gett företag rätt att av religiösa skäl säga nej till att utföra tjänster åt homosexuella och för det lika kontroversiella beslutet att acceptera en del av president Obamas sjukförsäkring, ett ovanligt beslut av en ledande republikan.

Donald Trump, som nu är republikanernas presidentkandidat, var närvarande i salen och lyssnade på sin vicepresidentkandidats förbehållslösa hyllningar. 

– Han är tuff, han är envis och han vänder inte ryggen åt de som arbetar för det här landet, sa Mike Pence.

Han varnade att det inte blir lätt att vinna valet över motståndaren Hillary Clinton.

– Vi kommer snart få se Clintonmaskineriet i aktion, och Bernie Sanders kan berätta att det inte är enkelt att möta, sa Pence och la till att Donald Trump har fler sympatisörer än vad etablissemanget förstått.

En av Trumps rivaler framträdde också i natt, senatorn från Texas Ted Cruz som i det längsta försökte besegra Trump i primärvalen.

Han väckte konventets vrede och möttes av burop när han talade utan att uttala sitt stöd för Donald Trump, utan uppmanade alla att rösta efter sitt samvete.

– Rösta för kandidater som ni litar på och som är konstitutionen trogna, sa Cruz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista