Sverige kan bli värd för ny IS-konferens

1:40 min

I dag avslutas den pågående IS-konferensen i Washington där försvarsminister Peter Hultqvist deltar. I går meddelade han att Sverige är berett att dubbla Sveriges stöd i norra Irak och erbjöd också att Sverige ska stå värd för ett nytt koalitionsmöte i Sverige i höst.

Regeringen har erbjudit den koalition som deltar i kampen mot IS att mötas i Sverige i höst. Förfrågan kom under den pågående IS-konferensen i Washington DC som avslutas i dag.  

– Vi har fått en förfrågan om vi på policy director-nivå skulle kunna arrangera ett koalitionsmöte i Sverige den 20 september och det har jag meddelat att vi är beredda att göra, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Under mötets första dag diskuterades den senaste tidens framgångar och kommande insatser. USA och koalitionen vill ha militärt stöd av Sverige och Peter Hultqvist meddelade i går att han är beredd att dubbla Sveriges stöd i norra Irak, från 35 till 70 militärer.

– Det jag har meddelat är att vi är beredda att gå upp i vår insats och dubbla den, men jag har också markerat att det förutsätter riksdagsbeslut.

Kritiker från försvarsutskottet menar att Sverige borde göra mer i kampen mot Islamiska staten. Ska Sverige göra mer?

– Vi får avvakta sommaruppehåll och annat. När det är klart får vi ta en diskussion med olika partier vilka ståndpunkter de har. Det brukar ju kunna finnas ett brett spektra utav olika uppfattningar i de här sammanhangen, säger Hultqvist.

Koalitionen förbereder nu en attack mot IS starkaste fäste i Mosul där Sverige kommer delta på en rådgivande nivå. Att Sverige deltar i samarbetet ser försvarsminister Peter Hultqvist som avgörande.

– Det är oerhört väsentligt att vi tillsammans tar ett ansvar för att bekämpa Daesh. Det här är en organisation som är barbarisk, som är inhuman. För att skapa en bra framtid i Mellanöstern så måste det bekämpas. De måste bort helt enkelt, och självklart ska vi utifrån vår förmåga delta i sammanhanget, säger försvarsministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista