Clinton väljer säkert kort

1:28 min

Demokraternas blivande presidentkandidat Hillary Clinton, har bestämt sig för vem hon vill ha som videpresidentkandidat. I natt meddelade hon att det blir Tim Kaine, senator från delstaten Virginia.

"Jag känner mig hedrad och längtar efter nästa möte i Miami imorgon", skriver Tim Kaine i sin första kommentar, på twitter.

Senatorn från Virginia var en lågoddsare i gissningarna om vem Hillary Clinton skulle välja. Han betraktas som ett säkert kort som inte kommer att trassla till något för Hillary Clinton som inte har råd med några misstag i en valrörelse som kommer att bli en strid på kniven.

Den 58-årige Tim Kaine förekom i spekulationerna redan när Barack Obama skulle välja sin vice och innan han blev senator för fyra år sedan, var han guvernör i Virginia. Virginia är en viktig vågmästarstat i presidentvalet och Kaine kan hjälpa Clinton att vinna den.

Han är katolik och talar spanska efter ett år som missionär i Honduras i ungdomen. Han är personligen mot dödsstraff och mot abort som är tillåtet i USA, men har sagt att lagen ska följas.

– Jag ska försvara kvinnors lagliga rättighet att fatta sin egna beslut, sa Kaine vars abortmotstånd är kontroversiellt för många demokrater.

Kaines stöd för frihandel och avreglering av banker kan försvåra för Clinton att vinna över rivalen Bernie Sanders väljare.

En fördel för Clinton med att ta Kaine är att hans ersättare i senaten utses av guvernören i Virginia, som också är demokrat.

Valet av Tim Kaine försvagar alltså inte demokraterna i maktstriden om kongressen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista