Hundratusentals utan vård i Aleppo

2:22 min

Det finns just nu ingen sjukhusvård att tillgå i den östra belägrade delen av den syriska staden Aleppo efter att fyra sjukhus och en blodcentral attackerades i helgen.

På Barnsjukhuset i Aleppo dog ett litet spädbarn medan personal bar ner det i skyddsrummet efter en av flera bombattacker, säger den medicinskt ansvarige på syriska läkarorganisationen Independent Doctors Association till Ekot. 

På ett filmklipp från Barnsjukhuset i östra Aleppo syns två sjuksystrar med en mycket liten bebis. I en trång korridor står kuvöser med flera mycket små barn. Utanför är luften tung av damm efter bomben som exploderat.

Bilderna kommer från Independent Doctors Association som driver detta och andra sjukhus i den belägrade delen av Aleppo.

– Just nu finns ingen sjukhusvård till någon i den östra delen av staden där det bor 300 000 människor. Situationen är katastrofal, vi försöker bara överleva, säger doktor Salah Safadi som är medicinskt ansvarig på IDA.

Han säger att flera andra sjukhus redan var stängda och i och med helgens attacker stängdes de sista. Doktor Safadi tror att vissa sjukhus kan öppnas igen inom några dagar. Men han vet inte, det kan komma nya attacker.

Angreppen mot sjukhus i kriget i Syrien har varit många och blodiga. Bara i år uppskattar FN-organet WHO att 40 syriska vårdinrättningar attackerats och att 60 procent av sjukhusen är stängda eller att de inte fungerar fullt ut.

Bristen på vård har varit stor länge i östra Aleppo och situationen är svår även i de västra delarna av staden, de som hålls av Assad-styrkor. Sedan en dryg vecka är alla vägar in i östra Aleppo avskurna, staden är helt belägrad.

Doktor Safadi på Independent Doctors Association säger att ett stort problem är specialistvård. Det finns ingen hjärtvård, heller ingen cancervård.

– Den medicinska situationen i Aleppo är en katastrof. I en stad där folk dör och skadas av bomber och splitter finns ingen hjärnkirurg eller kärlkirurg. Får patienten en skada på ett kärl så är patienten död, säger doktor Salah Safadi, medicinskt ansvarig på IDA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista