Konstitutionen skrivs om Turkiet

1:24 min

I Turkiet ska konstitutionen skrivas om efter det misslyckade kuppförsöket, sa Turkiets premiärminister Binali Yildirim igår efter att president Erdogan hållit samtal med delar av oppositionen.

"Det finns en enighet bland partiledarna att genomföra ett arbete med att skriva en ny konstitution."


Det sa Binali Yildirim till journalister efter ett möte mellan president Erdogan och ledarna för vissa av landets oppositionspartier, det gamla kemalist-partiet CHP och nationalisterna i MHP. Det pro-kurdiska partiet HDP var inte inbjudna.

Kuppförsöket har lett till flera dramatiska beslut.

I Turkiet råder nu undantagstillstånd. Presidenten kan skriva under nya lagar utan att söka stöd i parlamentet och på det sättet snabbare begränsa människors fri- och rättigheter.

Men att skriva om konstitutionen är ett led i en mycket längre politisk process, det är något som president Erdogan och hans parti AKP hett eftersträvat.

Enkelt uttryckt så har Erdogan velat ändra på maktbalansen i det turkiska statsbygget, från större makt hos regeringen till en större mer exekutiv makt som ligger hos presidenten.

Det har Erdogan sagt, skulle göra beslutsfattande snabbare och lättare. Kritiker hävdar att det skulle förvrida maktbalansen i landet och att det handlar om att Erdogan vill att makten ska följa honom som person, förr premiärminister, nu president.

Om det är detta som en ny konstitutionen kommer att innehålla, nu när det finns någon form av enighet med delar av oppositionen, det är för tidigt att säga. Oppositionen har sagt nej förut och det krävs stöd i parlamentet för att ändra en konstitution.