Sverige utsätts dagligen för attacker med desinformation

2:36 min

Psykologisk krigföring blir ett allt större hot och Sverige utsätts nu dagligen för attacker med så kallad desinformation, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Myndigheten utökar nu sin styrka för att möta hotet och Mikael Tofvesson som är enhetschef på MSB säger att utvecklingen är allvarlig. 

– Det här är någonting som pågår hela tiden. Det mönster som finns nu är ju att pumpa ut ett ständigt berättande som i vissa delar är dåligt för Sverige, säger han.

Det är framförallt från Ryssland och Islamiska staten som Mikael Tofvesson ser den stora ökningen av så kallad desinformation, avsiktligt förvrängda uppgifter som ska förvilla eller påverka allmänhet och beslutsfattare.

Ofta är det felaktiga detaljer som göms i annan information. Men det är i så känsliga ämnen som invandring, terrorism eller varför inte Nato-medlemskap, att detaljen kan bidra till att ytterligare polarisera debatten, säger Mikael Tofvesson.

– Då kommer man in för att försöka under underblåsa det ytterligare, för att just skapa en större splittring. Jag får ju uppfattningen, när jag tittar på den påverkan som Ryssland gör, att någon där borta tycker att man tjänar på att Sverige ska uppfatta sig själv som instabilt och mindre enat, säger han.

Att Sverige utsätts för informationspåverkan från andra länder är inget nytt. Men MSB har märkt en dramatisk upptrappning den senaste tiden. Något som också Säkerhetspolisen varnat för.

Och på uppdrag av regeringen utökar nu MSB sin styrka som ska motarbeta desinformationen.

– Nu i närtid så håller vi på att rekrytera sex personer och vi kommer att växa ytterligare. Vi har redan en god kader som jobbar med det här, säger Mikael Tofvesson.

Det finns vissa mer kända fall av desinformation som det falska brev som spreds i rysk media förra hösten. Det såg ut att komma från en svensk chefsåklagare som antydde att Sverige gick Ukrainas ärenden i konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Ett halvår tidigare spreds ett annat falskt brev som såg ut att komma från försvarsminister Peter Hultqvist där han talar sig varm för vapenexport till Ukraina.

Det är ganska spektakulära händelser som framförallt påverkar Sveriges rykte internationellt.

Men de allra flesta fall av desinformation är mer subtila och riktar sig direkt mot Sverige. Då det snarare är nättroll som med frenesi pumpar ut felaktiga uppgifter i sociala medier, enligt Mikael Tofvesson.

Den typen av desinformation innebär stora risker, säger Lars Nicander som är chef för centrum för asymmetriska hot vid försvarshögskolan

– Det är att vi inte kan fatta rationella beslut. Att man påverkar befolkningen som i sin tur påverkar den politiska förmågan till beslutsfattande och att man får en förvanskad bild av verkligheten, om man inte har ett kritiskt tänkande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista