En penna och sedlar. Foto: Jessica Gow/Fredrik Sundberg/TT. Montage: SR.
Att konkurrera ekonomiskt spelar en allt större roll för universiteten. Foto: Jessica Gow/Fredrik Sundberg/TT. Montage: SR.

Universitet tillsatte 95 tjänster utan annonsering

2:13 min

Universiteten måste enligt lag annonsera ut alla tjänster som ska tillsättas, även de tjänster som är kortare än sex månader, men det är vanligt att universiteten struntar i det. På Göteborgs universitet uppdagades förra året att 95 tjänster inte hade annonserats ut.

Efter det har universitetsledningen försökt komma till rätta med problemet.

Men senast den 1 juli i år tillsattes tre tjänster utan utlysning - bland tjänsten som tillförordnad föreståndare på Segerstedtinstitutet. Den har tillsatts två gånger utan utlysning.

Universitetsdirektör Jörgen Tholin är ansvarig för den anställningen.

– Han har fått först en sexmånaderstjänst och sen en förlängning på sex månader. När det gäller den första anställningen hade vi särskilda skäl.

– Men den andra borde vi ha utlyst. Det beror på att vi inte hade uppmärksammat att anställningsförordningen ändrades 2011, säger Jörgen Tholin.

Det är alltså fem år sedan anställningsförordningen ändrades så att även tjänster kortare än 6 månader måste annonseras ut.

Tidigare kunde man göra undantag för dem.

Men Göteborgs universitet är inte ensamt om de olagliga anställningarna.

När fackförbundstidningen Universitetsläraren i maj i år frågade tio lärosäten om vad som gällde vid kortare anställningar har alla utom Lunds Universitet felaktigt utgått från att man inte behöver utlysa tjänster kortare än sex månader.

Så här säger professor Erik J Olsson, Lund, en av grundarna av Academic Rights Watch, om problemen som kan uppstå när tjänster tillsätts utan att annonseras ut:

– Folk halkar in som på ett bananskal i akademin utan att man har den här kontrollen som man borde ha att den här personen har den kompetensen som behövs inom universitet och högskolor.

– Då kan man inte veta att det var den bästa personen som fick tjänsten. Det är ju skattemedel som går till högskolorna och vi vill ju att de medel ska användas på bästa möjliga sätt.

Enligt Erik J Olsson är en orsak till de olagliga anställningarna att universiteten drivs allt mer företagsmässigt.

– Vi kallar det för New Public Management. Myndigheterna ska konkurrera mot varandra och det leder till en rad lagbrott; brott mot lagen om offentlig anställning, yttrandefrihetslagar och så vidare.

– Jag ser det som en i grunden olaglig utveckling, säger Erik J Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista