Kyrkogård.
1 av 2
Skogskyrkogården i södra Stockholm. Foto: Helena Landstedt / TT
Grav.
2 av 2
Grav på Skogskyrkogården i södra Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Otillåten lång tid mellan dödsfall och begravning

Köer för begravning på fredagar
3:04 min

Nu ökar väntetiden mellan dödsfall och begravning igen. För fyra år sedan halverades den tillåtna tiden att vänta med begravning från två månader till en månad, när begravningslagen ändrades. Men nu är väntetiden snart lika lång som före lagändringen.

– Vi kan ju titta här då. Här har vi en kista med en avliden…

Kyrkogårdsförvaltningsdirektören Mats Larsson, läser texterna på kistorna i kylrummet på Skogskyrkogården i Stockholm. Där står skrivet när de dog och när begravningsceremonin hölls.

När den nya begravningslagen trädde i kraft för fyra år sedan gick väntetiderna mellan dödsfall och begravning ned.

Men sedan dess har de successivt ökat igen och är snart tillbaka på samma nivåer som innan lagändringen, säger Ulf Lerneus, direktör för Sveriges Begravningsbyråers Förbund.

– Det skapar en hög belastning på våra bårhus, där människor får ligga längre. Med en död kropp startar en förändring. Det går inte att ha en människa ligga hur länge som helst. Det börjar en förruttnelse ganska snart, på en del omedelbart.

Att avlidna blir liggande länge beror framförallt på svenskarnas inställning till döden, tror Ulf Lerneus.

--Begravningarna speglar hur samhället mår. Vi har många gånger svårt med tiden. Inte ens vid ett dödsfall stannar vi upp. Vi ska hinna med allt annat också. Det är inte så att almanackan förändras på grund av ett dödsfall, säger han.

Förutom att många vill vänta för att hinna samla anhöriga skapas köer då alla vill ha begravning på fredagar. Ulf Lerneus och Mats Larsson pratar om vad de kallar en svensk begravningstradition, unik i världen.

– Trots att vi gjorde den här lagändringen har vi den längsta tiden mellan dödsfall och begravning. Vi är rätt så unika. När man pratar med europeiska kollegor har de liten förståelse för det, säger Ulf Lerneus.

– Där kan man tillägga att många som kommer från andra länder…korta tider med judar och muslimer, de har inte anammat den svenska traditionen, säger Mats Larsson.

Det är idag tillåtet att vänta en månad med begravning. Skatteverket är den myndighet som har ansvar för att se till att anhöriga inte överskrider den tiden.

– Det är väldigt sällan vi hör från någon anhörig att de skulle ha fått meddelande från Skatteverket, nej det hör vi aldrig. En del kan fråga vad händer om vi går över en månad, det finns inga viten enligt lagstiftningen, säger Ulf Lerneus.

Begravningsbyråerna informerar om begravningslagen, men utövar sällan tryck på de anhöriga.

Men det kan behöva ändras i och med befolkningsutvecklingen. Vi får allt fler äldre.

– Om några år kommer det här problemet förmodligen att öka. Antalet fredagar är detsamma så det kommer förmodligen att bli ännu längre tid mellan dödsfall och begravning, säger kyrkoförvaltningsdirektör Mats Larsson och får medhåll av Ulf Lerneus, direktör för Sveriges Begravningsbyråers Förbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".