Obama hyllade Clinton och sänkte Trump

4:13 min

Det demokratiska partiets konvent närmar sig kulmen i morgon, då Hillary Clinton ska acceptera nomineringen till presidentkandidat.

President Barack Obama har kallats hennes bästa valarbetare och i går reste han till Philadelphia och konventet för att beskriva framgång i USA och för att hylla Hillary Clinton inför delegaterna och en mångmiljonpublik i hela landet.

Han påminde om att de båda försökte bli president 2008:

– Tro mig det var jobbigt, jag var helt slut sa Barack Obama. Hon gjorde allt som jag gjorde, det var bara det att precis som Ginger Rodgers var hon tvungen att dansa baklänges och i högklackat.

– Hon ger aldrig upp, ingen är eller har någonsin varit mer kvalificerad att bli president, sa Barack Obama.

I ett val som ser ut att kunna bli jämnt försöker partiets bästa talare och ledande personer ena de oeniga demokraterna mot den gemensamma motståndaren, republikanernas Donald Trump.

I natt tog de på sig hårdhandskarna och började kampen på allvar.

– Vi är inget svagt och skrämt folk. Vår styrka kommer inte från någon självutnämnd frälsare. Vi vill inte bli regerade, sa presidenten.

– Trump har ingen aning om vad som gör Amerika mäktigt. Eller egentligen, ingen aning, sa vicepresidenten Joe Biden.

Vicepresidentkandidaten Tim Kaine sa:

– Man kan inte tro på ett enda ord Trump säger.

Affärsmannen Michael Bloomberg, som betecknar sig som oberoende och själv funderade på att kandidera till presidentposten:

– Jag kommer från New York, så jag känner igen en skojare när jag ser honom, sa Bloomberg.

Sågningarna av motståndaren eldade upp deltagarna på mötet och Trumpkritiken inleddes med ett frontalangrepp från Leon Panetta, den förre försvarsministern:

– Donald Trump, som vill bli president, uppmanar en av våra fiender att hacka sig in våra system för att skaffa sig information, sa Panetta som talade om Donald Trumps förslag under dagen att ryssarna skulle spionera på Hillary Clinton för att hitta e-post som är borttagen.

Talare efter talare ansträngde sig för att ge en ljus bild av amerikanerna och USA, som en kontrast till Donald Trumps dystra beskrivning av världen.

Ett kokande konvent i Philadelphia jublade till slut konstant, medan president Obama slutförde sitt tal avslutat med uppmaning till enighet. När Hillary Clinton gjorde en överraskande entré på scenen lät det som att taket skulle lyfta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista