Nerpressad krona gav dyrare utlandssemester

2:18 min

Tycker du att utlandssemestern blev onödigt dyr? Då har du alldeles rätt. Internationella valutafonden skriver i en rapport att den svenska kronan är undervärderad med upp till 12 procent jämfört med andra valutor. Och åtminstone en svensk bank tycker likadant.

Flygbiljetter, hotell, mat och aktiviteter. Det handlar i genomsnitt om minst 10 000 kronor per familjemedlem.

Men du har betalt flera tusenlappar för mycket. För enligt Internationella valutafonden är kronan undervärderad med så mycket som 12 procent.

SEB räknar ännu högre: 

– Våra egna modeller pekar på att vi har en undervärdering på uppåt 10 till 15 procent, säger Rickard Falkenhäll, valutastrateg på SEB.

Det finns som vanligt både vinnare och förlorare på den nedpressade kronkursen.

– Vinnare är förstås den svenska exportindustrin, det blir billigare att producera. Förlorare är alla vi som har inkomster i kronor och kanske ska växla dom när vi åker utomlands.

Bakom den nedpressade kronan ligger Riksbanken som vill nå målet med två procents inflation.

Enligt SEB:s beräkningar är kronan undervärderad med 20 procent mot dollarn och så mycket som 35 procent mot japanska yen.

– Vi räknar med en kronförstärkning, inte under de närmsta månaderna men om vi tittar på nästa år, säger Rickard Falkenhäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista