Äldre antibiotika mot resistenta bakterier

2:26 min

Antibiotikaresistenta bakterier i Sverige fortsätter att öka. Det har precis påbörjats en studie vid elva infektionskliniker för att ta reda på om det går att minska riskerna för multiresistenta tarmbakterier genom att använda en äldre typ av antibiotika, som inte finns i Sverige idag.

– De närmaste 15 åren har vi inga nya antibiotika i pipeline, det är inte på väg några nya ut på marknaden. Med tanke på att bakterieresistens ökar hela tiden måste vi se oss om efter andra lösningar, säger Maria Furberg, infektionsspecialist och ansvarig för studien vid Norrlands universitetssjukhus.

I studien ingår patienter som kommer in till sjukvården med svårare urinvägsinfektioner och feber. I dag behandlas dessa patienter med antibiotika som slår brett mot hela bakteriefloran. I och med det ökar också risken för resistens, men nu ska elva infektionskliniker testa en äldre typ av antibiotika som inte slår lika brett.

– Jag hoppas att den ska vara effektivare på resistenta bakterier. Och jag hoppas att den ska ge mindre biverkningar hos patienterna som diarréer, säger Maria Furberg.

Första halvåret i år rapporterades det in nästan 5 300 fall av den multiresistenta tarmbakterien ESBL till Folkhälsomyndigheten, en ökning med 16 procent jämfört med samma period förra året. Bakom studien som nu genomförs står Folkhälsomyndigheten som fått i uppdrag av regeringen att utvärdera befintlig antibiotika. Folkhälsomyndighetens förvaltningsanslag har ökats med fem miljoner per år i fyra år för uppdraget.

Utvecklingen av nya typer av antibiotika går långsamt och det finns inte heller intresse från läkemedelsföretagen att göra studier på äldre typer då deras patent oftast har gått ut.

– Det är ingen bra ekonomi för företagen att satsa pengar på äldre preparat. Därför såg socialdepartementet det som viktig att satsa på att bedriva studier på äldre preparat så vi lär oss att använda dem bättre, säger Charlotta Edlund, utredare på Folkhälsomyndigheten och projektledare för studierna.

Ungefär 300 patienter från elva infektionskliniker i Sverige kommer att ingå i studien. Deras prover kommer sedan att jämföras med en kontrollgrupp som får den vanliga typen av antibiotika. Maria Furberg tror att resultatet kan få stor betydelse.

– Det kan innebära ett paradigmskifte i behandlingen av urinvägsinfektioner, då vi kan använda en smalare antibiotikabehandling på den här typen av urinvägsinfektion, som är en vanlig infektionstyp. Då kan vi också få en långsammare utveckling av resistenta bakterier, säger hon.

Klinikerna som ingår i studien finns på Örebro universitetssjukhus, Danderyd sjukhus, S:t Görans sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Linköping universitetssjukhus, Sundsvalls sjukhus, Östersunds sjukhus, Norrlands universitetssjukhus, Lund universitetssjukhus och Helsingborgs sjukhus.


 

Antalet inrapporterade fall av ESBL

2016: 5279 (till och med juni)

2015: 9583

2014: 8895

2013: 8127

2012: 7224

2011: 5665

2010: 4912

Källa: Folkhälsomyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista