Nadja Savtjenko.
Nadja Savtjenko. Foto: Alik Keplicz/TT.

Togs emot som hjälte – nu chockerar Savtjenko Ukraina

2:15 min

Helikopterpiloten Nadja Savtjenko som satt fängslad i Ryssland togs emot som en hjälte tidigare i år när hon återkom till Ukraina efter att ha blivit utväxlad. Men nu tre månader senare har hon blivit en högst kontroversiell person i hemlandet sedan hon bland annat sagt att Ukraina måste be om ursäkt till medborgarna i utbrytarrepublikerna i öst.

Det var en stor folkmassa som mötte Nadia Savtjenko på flygplatsen i Kiev den 25 maj när hon hade blivit frisläppt ur det ryska fängelset. Man jublade när hon förkunnade att hon var beredd att återvända till fronten och strida.

Där hade hon gripits två år tidigare av ryskstödda separatister, hon anklagades för att ha medverkat till att två ryska journalister dödades och hon fick 22 års fängelse, en dom som i väst ses som ett rent justitiemord.

Under hela tiden i Ryssland med rättegång och fängelse verkade hon helt obruten så att hon ville återvända till fronten lät logiskt. Men det tog inte lång tid förrän Savtjenko började komma med uttalanden som var chockerande för många människor i Ukraina.

I en rad intervjuer och uttalanden i sommar har Savtjenko sagt att hon vill starta direkta förhandlingar med separatistledarna för att få slut på kriget. De är inte våra fiender, har hon sagt.

Den övervägande delen av separatistsoldaterna bör få amnesti, de är inte terrorister, de som tog henne till fånga var helt normala människor, har hon också sagt.

Hon har fortsatt med att ledarna i öst måste be om ursäkt för vad de gjort men Ukraina måste i sin tur också be om ursäkt, även vi har dödat människor, säger hon.

Savtjenko har förstås en fortsatt fientlig inställning till Ryssland men hon menar att de sanktioner som införts inte är rätt väg; det offentliga Kiev vill istället att sanktionerna skärps.

Allt det här har lett till att opinionen på en del håll vänts mot Savtjenko. När hon återvände fick hon en medalj som Ukrainas hjälte direkt av president Petro Porosjenko. Nu har det satts igång en kampanj för att ta ifrån henne medaljen.

De mer konspiratoriskt lagda anser att hon i själva verket rekryterats som rysk agent. Savtjenko har själv sagt att hon fick sådana propåer men att hon blankt avvisade alla sådana förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista