Svenska banker bäst i europeiskt stresstest

2:45 min

Klockan 22.00 på fredagskvällen offentliggjordes resultatet av det stresstest som Europeiska banktillsyns-myndigheten gjort av ett femtiotal av Europas storbanker och alla svenska storbankerna hamnade på tio i topp.

Claes Aronsson, Sveriges Radios utsände i London i samtal med Ekots studioreporter Daniel Klaar:

– På ett övergripande plan så visar den att en rejäl ekonomisk nedgång i tre år skulle de stora bankerna i Europa klara generellt sett och det beror på att de byggt upp mycket kapital de senaste åren, även om det skulle bli en hård smäll.

Men det finns undantag.

– En bank som sticker ut är banken Monte dei Paschi di Siena som inte alls skulle klara av en sådan här hård kris, däremot ser banken siffror i dag inte så katastrofala ut. I alla fall relativt sett om man jämför med andra banker.

Vilka konsekvenser får den här rapporten för övriga banker?

– Även om man tittar på till exempel Tyskland så skulle en sådan här ekonomisk nedgång ha en stark påverkan på deras banker. Konsekvenserna blir naturligtvis att det börjar pratas om att de här bankerna måste fylla på med kapital och kanske inte dela ut lika mycketpengar till sina aktieägare.

Av de femtio storbanker som granskats, finns fyra svenska banker som har granskats i rapporten.

– De är klart bäst i klassen, de ligger bland de nio främsta bankerna. Swedbank är två på hela listan. Och Nordea ligger nia.

Harry Flam, nationalekonom vid Stockholms Universitet, säger att den här typen av stresstester måste tolkas försiktigt.

– Man måste vara försiktig när man tolkar sådana här stresstester. Man måste fråga sig, vad är det för scenarier som man har tänkt sig. När det gäller den svenska bostadsmarknaden, måste man till exempel fråga sig hur mycket priserna kommer att falla på svenska bostäder, säger Harry Flam till Studio Ett kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista