Familjen till död soldat slår tillbaka mot Trump

2:15 min

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har återigen hamnat i blåsväder efter att han kritiserat föräldrarna till en soldat som dödades i Irak.

Det var kanske det mest känsloladdade framträdandet på Demokraternas konvent i Philadelphia förra veckan, när Khzir Khan och hans fru Ghazala framträdde på scenen och i frågasatte om Donald Trump överhuvudtaget läst den amerikanska konstitutionen och samtidigt frågade vad han gjort för uppoffringar för Amerika.

Deras son Humaian dödades av en självmordsbombare i Irak 2004. Och Khizir Khan påpekade att familjen förmodligen aldrig skulle fått möjligheten att komma till Amerika om Trump fått bestämma eftersom familjen är muslimer. I går svarade Trump i en intervju i tv-kanalen ABC.

– Jag har gjort många uppoffringar, jag har jobbat hårt, och skapat tiotusentals jobb och byggt många byggnader och haft stor framgång, sade han.

Sedan kritiserade han Ghazala Khan för att hon inte sa något under konventet.

– Hon kanske inte fick, sade han.

Men Trumps uttalanden har väckt starka reaktioner både från demokrater och republikaner. Trump har senare försökt mildra sina uttalanden och hyllat deras son som en krigshjälte men kritiken har fortsatt.

Och Gahzala Khan som säger att hon inte kunde tala för att det var för känslosamt, säger till brittiska BBC att hela USA kände hennes smärta när hon stod där och att hon hoppades att även Trump skulle göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista