Italiens kustbevakning räddade tusentals flyktingar

0:54 min

Flyktingströmmen över Medelhavet till Italien fortsätter med oförminskad styrka. Bara sedan i torsdags har den italienska kustbevakningen räddat mer än 8 000 flyktingar.

En avmagrad man bärs in på bår i helikoptern som landat på ett fartyg ute i Medelhavet utanför Siciliens kust. Han är medvetslös. Han räddades i en av flera insatser som den italienska kustbevakningen gjorde under söndagen.

Över 1 000 människor togs om hand då. Över 8 000 har räddats sedan i torsdags. De flesta av dem kommer från Afrika söder om Sahara och har sökt sig över havet på jakt efter ett bättre liv i Europa.

Andra bilder visar människor som sitter gränsle över den svarta gummibåtens kant, kropp mot kropp. Nere på durken är det också fullt av människor, många av dom barn och de hjälps av båten av av kustbevakningen som samarbetat med frivilligorganisationer och den italienska marinen.

Men alla klarade sig inte. Fem människor var redan döda när de hittades.

En av de döda fanns ombord på en övergiven fiskebåt tillsammans med uppåt 500 andra migranter mitt ute på havet.

Enligt de senaste siffrorna från FN:s flyktingorgan har det under 2016 kommit runt 90 000 människor på flykt till Italien över Medelhavet. De flesta kommer från Afrika söder om Sahara.

Strömmen av flyktingar över Medelhavet är ungefär lika stor som förra året. Men det finns en avgörande skillnad. De som inte klarar resan har blivit betydligt fler. Över 3 000 människor har dött under den riskfyllda resan bara i år.

Det är en rejäl ökning jämfört med samma period förra året, enligt International Organization for Migration.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista