Nya grupper på EU:s terrorlista

Natten mot fredag blev det offentligt vilka nya organisationer och personer som EU-länderna gemensamt anser vara terrorister. Det är elva nya organisationer som förs upp på listan och alltså kan få sina tillgångar frysta. Sammanlagt innehåller listan nu 25 organisationer och 36 enskilda organisationer.
På den uppdaterade listan som nu har släppts, är PKK stämplade som terrorister av EU. Däremot står det ingenting om KADEK, som är namnet på den organisation som har tagit vid när PKK nu säger att de har lagt ner vapnen. Syftet är detsamma - att arbeta för ett fritt Kurdistan - men KADEK finns alltså inte med på listan. Enligt Sven-Olof Pettersson, utrikesråd på UD, lämnas nu frågan till de rättsvårdande myndigheterna om hur PKK i praktiken skall skiljas från KADEK. På listan finns också DHKP/C vilket också är en turkisk, vänsterextrem organisation, som av den turkiska regeringen har anklagats för ett flertal terrordåd. Gerillagrupper Tre indiska gerillagrupper finns också med, liksom MKO - som brukar översättas med Folkets Mujahedin i Iran, och AUC, som är en militär högergrupp i Colombia. Sendero Luminoso, vänstergerillan i Peru, finns också med, liksom islamistisk grupp från Egypten och en japansk domedagssekt. Några nya grupper som är inblandade i konflikten i Mellanöstern finns däremot inte med. Slutligen finns också sju personer med på listan, som alla anses tillhöra den baskiska separatiströrelsen ETA. Att hamna på listan innebär alltså att EU fryser alla ekonomiska tillgångar. Men bara om organisationen, eller personen, anses ha sin bas utanför EU. Sven Olof Pettersson säger att det framför allt är en viktig politisk markering att terroriststämpla vissa organisationer, och att en del av dem har tillgångar i EU som kan komma att spärras. Hårda förhandlingar Den slutliga listan, som nu alla EU-länder är eniga om, har föregåtts av hårda förhandlingar, där alla länder har haft möjlighet att föreslå organisationer och personer, och lägga fram bevis som styrker att de verkligen är terrorister. Sverige har inte bidragit med några förslag, däremot har man från svenskt håll motsatt sig att vissa organisationer skall hamna på listan, men exakt vilka det är vill inte Sven-Olof Pettersson berätta. Han säger också att en del organisationer, som egentligen skulle varit själskrivna på listan, inte har förts upp på grund av känsliga politiska förhandlingar som pågår med dem i olika länder.
Jenny Nordberg, reporter

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".