Göteborgs Universitet. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Göteborgs Universitet. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Universiteten utlyser inte kortare tjänster - bryter mot lagen

1:36 min

Universitet och högskolor fortsätter anställa personer utan att först utlysa tjänsterna. Det handlar om de kortare anställningar som det tidigare har funnits ett undantag för – ett undantag som togs bort för fem år sedan.

Maria Mattiasson, ombudsman på SULF, universitetslärarfacket, är kritisk.

– Tyvärr så förekommer det i mina ögon i alldeles för stor utsträckning. Det är orimligt att det inte sköts bättre än såhär av statliga myndigheter, säger Maria Mattiasson.

I anställningsförordningen har det funnits ett undantag från kravet att annonsera ut anställningar kortare än sex månader.

Men det togs bort för fem år sedan.

Trots det fortsätter universitet och högskolor att anställa personal utan att tjänsterna annonseras ut.

På Göteborgs Universitet tillsattes så sent som för två veckor sedan tre tjänster som inte utlysts, bland annat tjänsten som tillförordnad föreståndare på Segerstedtinstitutet.

Samma person har fått tjänsten flera gånger utan utlysning. Universitetsdirektör Jörgen Tholin är ansvarig för den anställningen:

– När det gäller den första så är det nog särskilda skäl men när det gäller den andra delen när vi förlängde borde vi ha annonserat ut förlängningen, säger Jörgen Tholin.

9 av 10 lärosäten tillämpade under våren fortfarande undantaget enligt tidningen Universitetsläraren.

Professor Erik J Olsson på Academic Rights Watch, som bevakar lärares och forskares rättigheter, förklarar varför det är viktigt att även kortare tjänster utannonseras.

– Ofta är det bekanta till chefen eller prefekten som får de här tjänsterna. Det här är ofta en inkörsport till en högre tjänst som lektor och senare som professor. Därför det väldigt viktigt att den inledande granskningen sker så att man vet att det är den bäst lämpade som får tjänsten, säger Erik J Olsson på Academic Rights Watch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista