Sprickan vidgas inom republikanska partiet i USA

1:35 min

I USA blir sprickan inom det republikanska partiet allt tydligare. För första gången ger nu en republikansk kongressman sitt officiella stöd till Hillary Clinton i stället för den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Trump i sin tur meddelar att han inte stödjer representanthusets talman Paul Ryan i dennes omvalskampanj till kongressen.

Det är kongressledamoten Richard Hanna från New York som nu väljer att öppet stödja Clinton inför presidentvalet.

Han uppger som huvudskäl Trumps nedsättande ord om en familj som förlorat en son i Irakkriget. Något som rört upp starka känslor både bland demokrater och republikaner.

Samtidigt meddelar Donald Trump överraskande att han inte kommer stödja sin partikollega, representanthusets talman Paul Ryan, som utmanas av en annan republikan om sin plats i kongressen – som det också är val till i höst.

Beskedet är anmärkningsvärt eftersom Ryan är partiets högste valde representant och han valt att stötta Trump, om än efter viss tvekan.

Inte heller senatorn John Mc Cain får stöd från Trump när hans plats till senaten står på spel i höst.

Både Ryan och McCain har skarpt kritiserat Trumps uttalanden om soldatfamiljen.

Slitningarna inom det republikanska partiet är alltså uppenbara, trots att man lyckades visa upp en enad front så sent som för två veckor sedan vid konventet i Cleveland.

Men också det demokratiska partiet skakas just nu av inre motsättningar.

Tre av de högsta topparna däribland kommunikationschefen har avgått det senaste dygnet som en följd av den e-mailskandal som visat att man motarbetat kandidaten Bernie Sanders till förmån för Hillary Clinton. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista