Obama anklagas för att ha betalat förtäckt lösensumma

2:06 min

I samband med att kärnenergiavtalet med Iran och dom fem permanenta medlemmarna av säkerhetsrådet samt Tyskland, fullföljdes i början av året, skickades 400 miljoner dollar i kontanter från USA till Iran. Avslöjandet har väckt starka reaktioner i USA där kritiker menar att pengarna var en förtäckt lösesumma för amerikanska fångar i Iran.

– Nej det är ingen lösesumma, det är inte korrekt att beskriva det så. De här 400 miljoner dollarna är faktiskt pengar som iranierna betalade in på ett amerikanskt konto 1979, säger Vita husets presstalesman Josh Earnest.

Vita huset menar att det rör sig om delar av de tillgångar som frystes i USA i samband med den iranska revolutionen 1979 – tillgångar som enligt överenskommelsen skulle tinas upp i samband med att Iran uppfyllde villkoren för kärnenergiavtalet. Men omständigheterna är onekligen anmärkningsvärda.

Enligt Wall Street Journal skickades ett plan mitt i natten lastat med 400 miljoner dollar, drygt tre miljarder kronor, i olika valutor, samma dag som avtalet uppfylldes och också fyra fängslade amerikanska medborgare fick lämna landet.

Tillfälligheter, hävdar Vita huset, men kritikerna menar att den amerikanska regeringen frångått den officiella amerikanska hållningen att inte betala lösesummor och att pengarna nu riskerar att hamna i händerna på terrorister.

Enligt tidningen ska också tjänstemän på justitiedepartementet ha avrått från flygningen men blivit överkörda av utrikesdepartementet. Kärnenergiavtalet var redan när det blev känt hårt kritiserat av Republikanerna. Partiets presidentkandidat Donald Trump menar att hela avtalet med Iran och den här historien är förödmjukande för USA:

– Det här avtalet var förödmjukande redan från början. Vi blev förödmjukade som land när de tog våra sjömän och tvingade ner dem på sina knän, sa han vid ett valmöte i Florida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista