Fethullah Gulen och President Erdogan. Foto: Selahattin Sevi/TT, Kayhan Ozer/TT.
Fethullah Gulen och President Erdogan. Foto: Selahattin Sevi/TT, Kayhan Ozer/TT.
Efter kuppförsöket

Erdogan stoppar företag och organisationer med kopplingar till Gülen

"Kommer se gülenister lämna Turkiet"
1:42 min

En domstol i Istanbul utfärdade igår en order om gripande för den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, för att han ska ha varit drivande bakom kuppförsöket. Nu stoppas dessutom flera skolor, företag och organisationer knutna till rörelsen. 

I ett livesänt tv-tal beskrev Erdogan igår Gülenrörelsens skolor, företag och välgörenhetsorganisationer som "terrornästen" och sa att det inte ska vara någon nåd i utrotningen av dom.

En domstol i Istanbul utfärdade igår även en order om att gripa Fethullah Gülen. Erdogan anklagar Gülen för att utnyttja sitt nätverk av organisationer, för att infiltrera statliga institutioner och skapa "en parallell struktur" som syftar till att ta över landet.

Paul Levin på Institutionen för Turkietstudier vid Stockholms universitet tror att ännu fler gülenister nu kommer att tvingas lämna Turkiet, på grund av regeringens utrensningar.

– Jag tror att vi i framtiden kommer se fler gülenister som försöker lämna Turkiet och söka skydd och asyl i andra länder, precis som vi redan har sett här i Sverige, säger han. 

Men Paul Levin menar att även om den turkiska regeringen nu gått hårt åt Gülenrörelsen är det en organisation som är svår att stoppa:

– Gülenrörelsen var redan väldigt hårt ansatt innan kuppförsöket, och med de här enorma utrensningarna efter kuppförsöket blir det förstås väldigt svårt för dem att få inkomstkällor och sympatisörer. Samtidigt är det en informell organisation som inte har några formella institutioner. Därför är det svårt att ta kål på en sådan här rörelse. De kommer nog att fortsätta finnas kvar, men i mycket mindre utsträckning, säger Paul Levin. 

Fakta: Gülenrörelsen

Den muslimska Gülenrörelsen grundades I slutet av 1970-talet I Turkiet av Fettullah Gülen.

Gülen har många anhängare i Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan anklagar den tillbakadragna författaren och religiöse uttolkaren för att ligga bakom kuppförsöket.

Rörelsen förnekar dock inblandning i kuppförsöket och säger att den är anhängare av demokrati och motsätter sig militära ingripanden.

Fettulah Gülen är 75 år och var en gång nära bundsförvant med Erdogan men för ett par år sedan skar det sig ordentligt. Osämjan har pågått sedan slutet av 2013 då några av Erdogans närmaste medarbetare anklagades för korruption. Presidenten svarade med att avsätta hundratals militärer och stängde skolor som drevs av rörelsen.

Erdogan har varit misstänksam över Gülenrörelsens starka närvaro i det turkiska samhället, bland annat i media, polis och rättsväsende. Dagstidningen Zaman, som var en viktig röst för rörelsen, beslagtogs tidigare i år av den turkiska staten.

Fettullah Gülen bor i USA sedan 1999 där han lever ett tillbakadraget liv i Pennsylvania. Han flyttade innan han anklagades för förräderi i sitt hemland.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".